Bandekrigene som er kommet til våre nordiske land, er farlige for alle. Tilfeldige mennesker blir skutt på gaten. Dansk politi innrømmer at de ikke kan beskytte befolkningen:

– Det er nesten umulig å forhindre at to menn setter seg på en moped og kjører av gårde for å skyte på tilfeldige mennesker, sa politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse lørdag formiddag.

– Det er særlig unge menn i alderen 17–25 år som er utsatt. Hvis man tilhører den gruppen og ferdes i utsatte områder, vil jeg si: Pass godt på dere selv.

Våre tidligere trygge samfunn er kommet i en fase hvor politiet sier at vi må passe godt på oss selv. Det offentlige rom er ikke lenger trygt. Enten man er kvinne eller ung mann.

Det er en fallitterklæring. Men politiinspektør Jørgen Skov sier at de gjør alt hva de kan:

– Vi setter inn alt hva vi har, men det er meget vanskelig å bekjempe.

I løpet av den siste uken har det vært fem skyteepisoder i Nørrebro i København, hvorav to av ofrene var helt tilfeldige menn.

Bandene må selv stanse skytingene, sier politiet. Det er oppsiktsvekkende. Det er politiet som skal stanse skytingen ved å arrestere de kriminelle. Politiet maner også til dialog:

– De kan kun selv standse det – dem, der selv deltager i det. Hvis man er derude og kender nogen, er det vigtigt at tage afstand fra det og fortælle os om det. Hvis man har hørt noget, skal man ringe til os. Også selvom man er i tvivl om, hvorvidt det er sandt, lyder det fra chefpolitiinspektøren.

«Vi kan ikke beskytte dere».

JydskeVestkysten  TV2.dk