Nytt

Jakob Olrik, som er en kjent sexolog i Danmark, kom ubehagelig tett på gjengoppgjøret i Rungsted.

Jakob Olrik opplevde skyteepisoden i Danmark lørdag på nært hold: «Da utfoldet det seg en vill scene for mine øyne. Jeg trådte ut i en krigssone.»

Kø og veisperring på Strandvejen fikk Olrik til å stige ut av taxien i Rungsted nord for København. Han trodde det var en trafikkulykke, og bestemte seg for å gå de siste metrene, skriver B.T.

Kort etter stod han foran politiets avsperring: «Og så foldede der sig en vild scene ud for øjnene af mig. Jeg trådte ud i en decideret krigszone.»

Bare minutter i forveien var fem menn blitt skutt. En av dem døde senere.

Skutt, stukket med kniv og overkjørt av biler

Både den drepte og de fire sårede er menn i 20-årene, og ofrene ble både skutt, stukket med kniv og overkjørt av biler.

Ambulanser kom med ulende sirener, politifolk løp rundt med maskinpistoler og skuddsikre vester, beskriver Olrik.

Mellem otte og ti unge indvandrere i sort tøj og hætter råbte og skreg. Det var rent kaos.

«Jeg kunne se, at der lå en mand på vejen cirka 20 meter fra mig. Rundt om ham var der reddere. Jeg kunne fornemme, at han var død. Og jeg fornemmede også, at der lå andre på jorden længere fremme,» siger Jakob Olrik:

«Der løb sådan nogle unge gangstertyper rundt. De var vildt ophidsede. De havde lige mistet en kammerat. Der var lidt tumult, fordi de unge mænd kravlede op på hegn og råbte og skreg. De forsøgte at hjælpe politiet, tror jeg. De ledte efter en. Politiet hev dem ned fra hegnene og sagde, de skulle slappe af.»

Jakob Olrik ble redd. Politiet ropte at folk måtte trekke unna, så han gikk inn i et boligområde

De lokale kom ut av husene sine for å finne ut hva som skjedde. En kvinne med et barn på armen spør en væpnet politimann, han roper til henne: «Kan I komme ind! Væk fra vejene!»

– Det er jo ikke Danmark

Jakob Olrik fortsetter:

«Kort forinden havde jeg set nogen med en barnevogn og en hund oppe på vejen. Ikke langt fra dem lå en død mand på gaden, og der stod en politimand med et maskingevær ved siden af dem. Det er jo ikke Danmark.»

Olrik beskriver kaotiske scener, mye skrik og skrål.

«De stod rundt omkring, som om det var Checkpoint Charlie. Det var en krigszone. Der var en slags undtagelsestilstand i området.»

Seks fengslet

Seks personer er framstilt for fengsling etter skytingen i Rungsted som politiet kaller et gjengoppgjør.

Søndag morgen var tre av skuddofrene stadig på sykehuset, mens en var utskrevet. Tilstanden for to av dem er alvorlig, ifølge politiinspektør Magnus Andresen.

– Vår teori er at det var et oppgjør mellom to gjenger, opplyser politiinspektør Lau Thygesen . Til sammen 22 personer ble pågrepet, men 16 av dem er løslatt igjen, mens seks ble framstilt i retten.

Folk i området ble oppfordret til å holde seg innendørs, og det var et massivt oppbud av politi og ambulanser i området for å stanse eventuelle hevnaksjoner.

 

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her