Bildet: Carla del Ponte på den tiden da hun var sveitsisk riksadvokat og ble utnevnt til sjefsaktor for Krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Det er en evighet siden, tyve år faktisk. Del Ponte ga få æren av å fremstå som hun den gang var. Foto: Ruben Sprich/Reuters/Scanpix

Hvorfor er ikke Bashar al-Assad og hans bødler tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen? Hvis det var en krig som burde gitt domstolen mye å gjøre så var det Syria.

Men det er nada. Det finnes til og med en kommisjon som ble nedsatt av Sikkerhetsrådet i 2012 for å granske forbrytelsene i Syria. Men den har ikke kommet av flekken. Nå trekker Carla del Ponte seg i protest mot unfallenheten.

Man aner at det kommer avsløringer av maktspill bak kulissene og avtaler om ikke å foreta seg noe. Syria var en skitten krig, også på dette området.

Det kan vise seg å skade både FN og Straffedomstolen. Carla del Ponte var aktor ved Tribunalet for det tidligere Jugoslavia. Hun vet hva hun snakker om. Hun har fulgt forbrytelsene i Kroatia (Vukovar), Bosnia (Srebrenica) og Kosovo (fordrivelsen). Straffedomstolen skulle gi FN et etablert redskap til å forfølge forbrytelser.

Når del Ponte trekker seg er det en fallitterklæring for det. internasjonale straffesystemet som FN er garant for.

Juristen Carla del Ponte trekker seg i protest fra FNs granskingskommisjon for Syria.

Del Ponte sier i et intervju med den sveitsiske avisen Blick at hun gir opp fordi hun er frustrert over kommisjonen som «gjør absolutt ingenting».

Hun beskylder samtidig medlemmer i FNs sikkerhetsråd for ikke å ville oppnå rettferdighet i Syria. Gjennom kommisjonen har hun flere ganger anmodet Sikkerhetsrådet om å be Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforske situasjonen i Syria, uten hell.

I intervjuet med avisen kommer det også fram at del Ponte aldri har sett lignende forbrytelser begått andre steder, verken i Rwanda eller i det tidligere Jugoslavia.

Del Ponte er ett av fire medlemmer i granskingskommisjonen som ble nedsatt av Sikkerhetsrådet høsten 2012 for å granske menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser i Syria.

Den pågående krigen i Syria har ført til at over 330.000 mennesker har dødd, og flere millioner er drevet på flukt.

Selv om kommisjonen har utgitt tolv rapporter om krigsforbrytelser i Syria, har medlemmene aldri selv fått reist inn i det krigsherjede landet. I stedet har de måttet utgi rapporter på bakgrunn av intervjuer, bilder, helseregistre og andre dokumenter.

Del Ponte er 70 år gammel, fra Sveits og har tidligere gransket krigsforbrytelser i Rwanda og i det tidligere Jugoslavia. Det er ikke første gangen hun har uttrykt frustrasjon over FNs arbeid i Syria. (NTB-AFP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.