Et flertall i FNs menneskerettsråd – herunder mange ikke-demokratiske stater – har vedtatt å nedsette en kommisjon som skal granske «forbrytelser» som Israel kan ha begått i Gaza og på Vestbredden.

Kommisjonen skal sitte på ubestemt tid. Noe lignende har Menneskerettsrådet aldri gjort: en tidsubestemt undersøkelse.

Kommisjonen skal granske: «systematiske» overgrep i de palestinske områdene og Israel.

Resolusjonen baner vei for en gransking i et omfang som FN-rådet ikke tidligere har bedt om. Også de «grunnleggende årsakene» til den langvarige konflikten skal granskes.

Det skal også den elleve dager lange krigen mellom Israel, Hamas og andre væpnede grupper på Gazastripen i mai.

Resolusjonen ble vedtatt torsdag med stemmene til 24 av menneskerettsrådets 47 medlemmer. Ni stemte imot, mens 14 avsto fra å stemme.

Mens mandatet til tidligere granskingskommisjoner har måttet fornyes hvert år, skal dette mandatet gjelde på ubestemt tid. En slik kommisjon er aldri tidligere opprettet av FNs menneskerettsråd. (NTB)

Dette kan minne om et stormløp mot Israel fra FNs side. Hva vil Biden-administrasjonen gjøre? Er det Bidens svakhet som egger frem slike tiltak?

Fra før har Den internasjonale straffedomstolen bestemt å innlede granskning av Israel, til tross for at Israel ikke er medlem.

Det er tydelig at Israel skal tas.

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.