Nytt

Migranter fra Afrika sør for Sahara under en rednings­operasjon forestått av den spanske NGO-en Proactiva Open Arms utenfor kysten av Libya den 3. ferbruar 2017. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / Scanpix.

 

I en offisiell meddelelse fra EU-president Donald Tusk under toppmøtet som fant sted i Brussel i uken som gikk, går det frem at antallet ulovlige ankomster til Italia har økt med 26 prosent siden i fjor, og at det behøves mer støtte til Libyas kystvakt for å få tallene ned.

I den forbindelse ble en EU-tjenestemann onsdag morgen spurt av pressen hvorfor Tusk hadde benyttet ordet «ulovlige», mens man tidligere har foretrukket betegnelsen «irregulære».

The official replied: “In most of the cases, and that is actually the case on the central Mediterranean route, we’re talking clearly and manifestly about economic migrants.

Tonen i migrasjons­spørsmålet ser altså ut til å ha blitt en smule skjerpet fra EUs side, hvor man bare unntaksvis har slått fast at menneske­trafikken hovedsakelig utgjøres av økonomiske migranter.

En bemerkelsesverdig observasjon er at mainstream-pressen tilsyne­latende ikke ønsker å formidle denne større oppriktig­heten fra unionens side. Faktum er nemlig at man må gå til de britiske tabloidene Daily Express eller Morning Star for å få vite om det – med mindre man har for vane å følge Breitbart eller det italienske nyhetsbyrået askanews.

Denne ideologiske slagsiden hos europeiske hoved­strøms­medier undergraver deres troverdighet. I lengden er det først og fremst deres eget problem.