Advokater som representerer ulovlige migranter som ble fløyet til Martha’s Vineyard for nesten to år siden, kan saksøke flyselskapet og guvernør Ron DeSantis, ifølge en kjennelse mandag fra en føderal dommer i Boston.

De femti migrantene som er fra Venezuela ble sendt til øya for de superrike utenfor Massachusetts-kysten, men dessverre hadde ikke eliten plass til dem.

Martha’s Vineyard: – Vi har ikke plass til flere, de må dra et annet sted

Under mandagens avgjørelse, kan migrantene fortsette med sin sak mot Florida-baserte Vertol Systems Co, som hadde avtalt å fly dem til øya for hundretusener av dollar. DeSantis er også navngitt i søksmålet. Fox News Orlando skriver om saken.

Tingretten i Massachusetts har ikke jurisdiksjon over DeSantis i denne saken, men likevel fant retten at sakens fakta samlet sett støtter en slutning om at Vertol og de andre tiltalte målrettet saksøkerne fordi de var latinamerikanske innvandrere:

– The court, however, found that the facts of the case, taken together, support an inference that Vertol and the other Defendants specifically targeted Plaintiffs because they were Latinx immigrants.

DeSantis-administrasjonen uttalte at flyvningene ble gjennomført på lovlig vis og autorisert av Floridas lovgivende forsamling.

Julia Friedland, guvernørens pressesekretær sa at Florida ser frem til neste gang de skal fjerne ulovlige innvandrere, og er glade for å kunne rette nasjonal oppmerksomhet mot krisen ved den sørlige grensen:

– As we’ve always stated, the flights were conducted lawfully and authorized by the Florida Legislature, Julia Friedland, the deputy press secretary for DeSantis, said in a statement.

– We look forward to Florida’s next illegal immigrant relocation flight, and we are glad to bring national attention to the crisis at the southern border.

Domstolen sa også at i motsetning til ICE-agenter som legitimt håndhever landets innvandringslover, ser ikke domstolen noe lovlig formål med å samle sammen svært sårbare individer på falske premisser og misbruke dem i en splittende nasjonal debatt.

Iván Espinoza-Madrigal, administrerende direktør for Lawyers for Civil Rights, kalte den 77 sider lange kjennelsen en stor seier i Martha’s Vineyard-saken.

Han sa at dommen sender et signal om at private selskaper kan holdes ansvarlige for å hjelpe skurkaktige statlige aktører med å krenke rettighetene til sårbare innvandrere gjennom det han karakteriserer som ulovlige og bedragerske komplotter:

– He said in a statement that the ruling sends the message that private companies can be held accountable for helping rogue state actors violate the rights of vulnerable immigrants through what it characterized as illegal and fraudulent schemes.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.