Floridas republikanske guvernør har signert en lov (HB3) som gjør det ulovlig for unge under 16 å bruke sosiale medier uten foreldrenes samtykke.

Loven krever også aldersbekreftelse for å få tilgang til pornografiske nettsteder i Florida.

Hovedformålet med loven er å forebygge avhengighet av sosiale medier og å beskytte barna fra nettovergrep og skadelig innhold.

Du kan ha et barn i huset som tilsynelatende er trygt, og så har du rovdyr som kan ta seg rett inn i ditt eget hjem. sa DeSantis på en pressekonferanse i Jacksonville:

– Du kan gjøre alt riktig, men de vet hvordan de skal få tak i og manipulere de ulike plattformene.

– You can have a kid in the house safe, seemingly, and then you have predators that can get right in there into your own home, DeSantis said at a press conference in Jacksonville.

– You could be doing everything right but they know how to get and manipulate these different platforms.

Tiltaket vil tre i kraft i begynnelsen av 2025 – hvis det overlever forventede søksmål fra landets største teknologiselskaper, skriver Tallahassee Democrat.

Den nye loven innfører også en absolutt aldersgrense på 14 år, og kontoer til 14- og 15-åringer må slettes dersom foreldrene ikke har gitt samtykke.

Selskapene må bruke et verifiseringssystem til å bekrefte at brukerne er gamle nok.

Loven er mindre strengt enn et forslag som ble vedtatt i februar som ville nekte alle under 16 år å bruke sosiale medier. DeSantis la den gangen ned veto.

Lovforslaget ble vedtatt av et bredt tverrpolitisk flertall i begge kamrene i Floridas regjering. Bare en brøkdel av demokratene tok dissens og hevdet at det var et statlig overtramp som ville bli opphevet av domstolene.

Organisasjoner som kjemper for the first amendment – ytringsfriheten – har også gått ut mot tiltaket, og sier stort sett det samme som demokratene skriver avisen.

DeSantis og Speaker of the House Paul Renner sier at de tror tiltaket vil overleve en rettslig granskning. Renner sa at det unike med lovforslaget er at de ikke fokuserer på innhold, for det ville være i strid med ytringsfriheten.

I stedet har lovgiverne fokusert på at barn blir avhengige av sosiale medier og oppholder seg på disse plattformene i timevis:

– What’s unique in this bill is we didn’t focus on content, Renner said. You will not find a line in this bill that addresses good speech or bad speech because that would violate the First Amendment.

– But what we have addressed is the addictive features that are at the heart of why children stay on these platforms for hours and hours on end.

I lovforslaget defineres sosiale medier som plattformer med funksjoner som push-varsler og uendelig «scrolling», der innholdet lastes inn etter hvert som brukeren ruller nedover, slik at det ikke er nødvendig å klikke seg videre til neste side. Disse funksjonene har hatt en ødeleggende effekt på barns psykiske helse, sier Renner:

– Those features have had an «devastating effect» on the mental health of children, Renner said.

Renner spådde en rettslig utfordring fra NetChoice, en organisasjon i teknologibransjen som har anlagt søksmål i andre delstater mot lignende tiltak, og som har motsatt seg Floridas lovforslag.

I en uttalelse kort tid etter signeringen, kalte gruppen restriksjonene for grunnlovsstridige og som ikke ville beskytte en eneste person i Florida.

HB3 er også dårlig politikk på grunn av datainnsamlingen av innbyggere i delstaten som nettbaserte tjenester i praksis vil kreve. Dette kan føre til datainnbrudd og at sensitive personopplysninger kommer ut, sier Carl Szabo, visepresident i NetChoice.

DeSantis signs bill banning social media accounts for children under 14.

Den mest deprimerte og engstelige generasjonen i historien

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.