Kunstbilde


Foto: Jonas Haugsvold

En Eventyrskog har noe trolsk, særegent og eventyrlig over seg, skriver Naturvernforbundet på sin hjemmeside: I egenskap av krokete trær, mosegrodde steiner og lukt av lyng og myr kan fantasien bli vekket til live. I slike behagelige, stille omgivelser får man assosiasjoner både til eventyrenes verden og til Lars Hertervigs landskapsmalerier.

Gamle, store trær med grov, skorpete bark. Av Oslo-markas vel 17000 kvadratkilometere, er det bare 15 prosent som kan betegnes som Eventyrskog. Denne skogen har ikke vært utsatt for snauhugst og bunnen er full av mose og sopp. Når skogen blir gammel, blir den som regel også mer åpen slik at lyset slipper inn. Døde og veltede trær i kombinasjon med variert landskap sørger for dramatikk i bildet.
Du trenger ikke nødvendigvis gå langt for å finne Eventyrskog. Bildet er tatt en tidlig aprilmorgen, omtrent 15 minutter fra Oslo skisenter (Grefsenkleiva). Ta buss 31 til Stig. Fra hovedskitrekket følger du den bratteste slalombakken opp midtveis, og derfra tar du av til høyre og inn på en blåmerket tursti (i retning Trollvann) i ca 5 minutter. Oslo-marka på sitt beste.

Les også

Les også