Nytt

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er sannsynlig at et angrep kan gjennomføres i Norge i år.

Beslutningen ser ut til å ha vært tatt i all hast; klokken 19.40, to og en halv time etter annonseringen, var det ikke spor av nyheten på PSTs egen nettside, heller ikke på twitter.

Bjørnland uttalte seg på en pressekonferanse søndag ettermiddag:

– Det er sannsynlig at angrepene de siste årene i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper smitteeffekt også her.

– Felleskontraterrorsenter har frem til i dag vurdert det som mulig at det vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge i 2017. I dette ligger det at vi har vurdert at en person eller gruppe som sympatiserer med ISIL eller Al Qaida kan komme til å utføre et angrep med enkle våpentyper mot mål med få eller ingen sikringstiltak.

– Utviklingen den siste tiden har imidlertid skapt en rekke usikkerhetspunkter som medfører at vurderingen med dette oppjusteres til sannsynlig, for en kommende to måneders periode, sier Bjørnstad.

PST mener det er sannsynlig at angrepene de siste årene i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper smitteeffekt også i Norge hos personer med islamistiske sympatier.

– Demonstrasjoner av hvor enkelt slike angrep kan gjennomføres gjør at andre kan se at det er mulig å gjennomføre noe lignende, sier Bjørnland.