Hvorfor ville IBM være på på medienes spesialenhet mot fake news? Forklaringen kom NTNU med i en internpost onsdag:

Faktisk-prosjektet er allerede i dialog med NTNU for å samarbeide om teknologisk og redaksjonell utvikling.

– Universitetenes oppgave er å spre kunnskap i stedet for synsing og løgn. Derfor vil NTNU samarbeide med Faktisk-prosjektet. Vi ser mange spennende problemstillinger her både for våre forskere og studenter, sier dekan Geir Egil Øien ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

– Innen IT-området tror vi for eksempel at våre fagfolk innen big data, innholdsanalyse og kunstig intelligens vil ha mye å bidra med både i å oppdage nyheter som bør granskes og avsløre falske påstander, fortsetter Øien.

Dekan Geir Egil Øien viser her en rørende åpenhet og naivitet i synet på teknologi og overvåking: En av Norges største forskningsinstitusjoner er altså villig til å stille seg til disposisjon for å bekjempe meninger som mediene og Fritt Ord ikke liker.

Big Data vil si at man kan samle inn informasjon fra en haug kilder og bare fantasien setter grenser for hva man kan finne ut: Big Data er det som harves inn med store elektroniske trålerposer. Alle steder du legger igjen elektroniske spor – og det er snart over alt, særlig hvis du sier ja til stedsbestemmelse på din smartphone – vil det være mulig å samle inn disse, og de som behersker rådata kan finne ut hva de vil.

Det er første gang at politisk profilering og overvåking inngår en symbiose i full offentlighet. I gamle dager var overvåking noe Politiets Overvåkingspoliti drev med. I våre dager er det PST som skal være rettet inn med de som har planer om å skade samfunnet med voldelige midler. Men dette er noe mye mer omfattende: Her er det mediene og en rik stiftelse som attpåtil har beskyttelse av det frie ord som formål, som inngår en allianse for å bekjempe en bevegelse de føler truer deres hegemoni.

Hvis folk har vært redde for å stå frem før, vil de neppe bli modigere nå. Folk er redde for jobbene sine, og de vil være redde for å dele og like «feil» poster på Facebook.

Når vi vet at eieren av Facebook Marc Zuckerberg deler bekymringene for hva sosiale medier brukes til og gjerne vil bidra til å bekjempe politisk ukorrekte meninger, kan man spørre: Hvor skal folk gå med sine tanker? Kanskje de må forbli tanker? Det vil i så fall bety at man avskaffer demokratiet. Demokratiet bygger på at folk tør å si sin mening. Her bygges det opp et system som tar sike på å intimidere.

At en dekan ved NTNU så lettvint kan si at de er for kunnskap og mot synsing og løgn er i seg selv et tegn på at institusjonene ikke er hva de var.

Hvor skal fornyelsen komme fra?

Folk må våge å stå opp og i det minste støtte Document økonomisk.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂