Martin Schulz taler til landsmøtet i SPD i Berlin 19. mars 2017. Foto: Axel Schmidt / Reuters / Scanpix.

 

Europa-parlamentets tidligere president Martin Schulz ble under et ekstraordinært landsmøte søndag enstemmig valgt som ny leder for Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) etter Sigmar Gabriel.

Til stor jubel blant delegatene kunngjorde han straks at han tar sikte på å bli landets neste statsminister, et scenario som ikke er helt utenkelig, ikke minst i lys av at den nye lederen ser ut til å ha gitt partiet et lite byks på meningsmålingene.

I sin tale til landsmøtet før avstemningen gjorde Schulz noen utenrikspolitiske betraktninger hvor han nærmest sidestilte USA og Tyrkia som partnere:

Naturligvis må en tysk regjeringssjef snakke med den amerikanske og den tyrkiske presidenten. For dialog er det viktigste, og vårt førstevalg må alltid være ikke å la dialogen bli avbrutt.

Schulz gikk også hardt ut mot USAs president Donald Trump. Etter først å ha brukt ord som verdighet og respekt om sitt eget partis verdier, anklaget han Trump for utnyttelse av falske nyheter og for å ha fordømt hele grupper av mennesker. Disse tingene har ingen plass i Tyskland, sa han.

Den nye SPD-lederen har imidlertid stor sans for Trumps argeste motstandere:

Etter valget i USA gjorde det sterkt inntrykk på meg hvordan for eksempel hundretusener – på verdensbasis sågar millioner – av kvinner demonstrerte mot Donald Trump, for på den måten å tilbakevise hans kvinnefiendtlige, demokratifiendtlige og rasistiske ytringer.

Schulz går altså hardere til verks verbalt mot Trump enn mot Erdogan. Og det er angivelig samme elendigheten andre steder:

Men vi trenger ikke å dra til USA for å observere hvordan frihetens hjul forsøkes dreid tilbake. Se på Tyrkia, se på Ungarn, se på Polen […]

Schulz unnlot heller ikke å definere sin indre fiende:

I Tyskland har AfD, i likhet med Nasjonal Front i Frankrike og høyreekstremistene i Nederland, en retorikk fra 1920-tallet, og vi vet alle hvor den brakte vårt land og vår verdensdel.

Med dårlig skjult adresse til Björn Höcke sa Schulz at Afd ikke er noe alternativ for Tyskland, men en skam for Tyskland.

Medienes forfall eller politiske aktivisme har Schulz enten ikke sett noe til, eller han lever greit med det:

Den som betegner den frie nyhetsformidlingen som «løgnpresse» og omgås mediene selektivt, retter øksen mot demokratiets røtter – hva enten det er USAs president eller en deltager i en Pagida-demonstrasjon. I begge tilfeller er det uakseptabelt!

Om en tidligere fremtredende figur i en så udemokratisk institusjon som EU er å anse som en autoritet på demokrati, skal være usagt. Sikkert er det i alle fall at Schulz er lysår unna å forstå Trump-revolusjonen.

 

Die WeltStern – Tagesspiegel – Aftenposten (NTB) – SPD

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂