Jean Raspail, foto: Fabrice Bluszez / Wikimedia Commons (utsnitt).

 

Blant de mange forsøkene på å portrettere Trump-administrasjonen som en bande av ekstremister, har det også dukket opp et litterært: Huffington Post skrev nylig at den amerikanske presidentens sjefsstrateg Steve Bannon flere ganger har henvist til Jean Raspails roman «De helliges leir» fra 1973.

Det er naturligvis i forbindelse med massemigrasjonen til Europa at Bannon har nevnt boken – en dyster fremtidsvisjon om en million indiske migranter som kommer til sørkysten av Frankrike, utgitt på norsk av Document forlag i fjor høst.

Den venstreorienterte amerikanske nettavisen kaller boken «stunningly racist», og siterer Trump-rådgiveren på fire referanser:

“It’s been almost a Camp of the Saints-type invasion into Central and then Western and Northern Europe,” he said in October 2015.

“The whole thing in Europe is all about immigration,” he said in January 2016. “It’s a global issue today — this kind of global Camp of the Saints.”

“It’s not a migration,” he said later that January. “It’s really an invasion. I call it the Camp of the Saints.”

“When we first started talking about this a year ago,” he said in April 2016, “we called it the Camp of the Saints. … I mean, this is Camp of the Saints, isn’t it?”

I sine bestrebelser på å portrettere både bok, forfatter og lesere som deplorables, skriver Huffington Post at romanen er «obscure», altså ubemerket eller lite kjent, hvilket er en pussig betegnelse på en bestselger som har solgt i to millioner eksemplarer.

For å gi tilsviningen et skinn av autoritet, gis ordet til en akademiker:

“[This book is] racist in the literal sense of the term. It uses race as the main characterization of characters,” said Cécile Alduy, professor of French at Stanford University and an expert on the contemporary French far right.

Man børster for sikkerhets skyld også støvet av en omtale av boken som sammenlignet den med Mein Kampf. Nøyaktigheten i gjengivelsen av handlingen er det så som så med:

Chinese people pour into Russia; the queen of England is forced to marry her son to a Pakistani woman;

Det overlates som en øvelse til leseren å trekke den konklusjon at Det hvite hus i øyeblikket er okkupert av nazister. Samtidig kan muslimene settes på jødenes plass, idet Bannon siteres på noen av de fornuftige betraktningene han kom med under en konferanse i 2014:

“If you look back at the long history of the Judeo-Christian West struggle against Islam, I believe that our forefathers kept their stance, and I think they did the right thing,” he said in a 2014 speech broadcast to a conference at the Vatican. “I think they kept it out of the world, whether it was at Vienna [the Battle of Vienna in 1683], or Tours [the Battle of Tours in 732], or other places. … They were able to stave this off, and they were able to defeat it, and they were able to bequeath to us a church and a civilization that really is the flower of mankind.”

Saken ble få dager senere plukket opp av franske L’Express, og i tiden etterpå har telefonen ringt ustanselig hjemme hos den nå 91 år gamle forfatteren, skriver Corriere della Seras Paris-korrespondent Stefano Montefiori, som sier at Michel Houellebecq til sammenligning fremstår som en optimist.

Jean Raspail selv synes bare det er moro. «Og jeg skammer meg overhodet ikke over det», sier han, og opplyser om at han stemte på Sarkozy, og ikke Front National i 2012.

Raspail er sikker på at «De helliges leir begynner nå.»

Hvem han har tenkt å stemme på om noen uker, får vi ikke vite. Men Montefiori kan opplyse om at også Front Nationals leder har sans for romanen. Under en TV-sending sa hun nylig at:

Det som skjer i dag, er at migrasjonen oversvømmer oss. Jeg inviterer franskmennene til å lese, eller lese om igjen, «De helliges leir».

Det er ikke vanskelig for oss å komme med den samme oppfordringen: Kjøp og les boken som både den franske presidentkandidaten og Donald Trumps høyre hånd mener forteller noe vesentlig om samtiden.

Her har vi forøvrig å gjøre med en av de få negative vinklingene på Trump som ikke har funnet veien til noen norske medier. Mystisk.

 

Huffington Post – L’Express – Corriere della Sera

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂