Tavle

Årets 17. mai ble tilbrakt ved en av Ringsakers barneskoler. Solen strålte fra en blå himmel og temperaturen var behagelig på Mjøsas østlige side.  Både rektors og elevenes taler bar preg av historien om Norges grunnlov, om den lokale skolen og sist, men ikke minst, vårt ansvar for å ta i mot flyktninger. Ikke minst er det viktig at vi tar i mot og inkluderer flyktningene som kommer. De kan tross alt være våre nye venner. Det er en berikelse for oss som mennesker og Norge som samfunn.

For noen uker siden gikk politi ut med advarsler om situasjonen på vestsiden av Mjøsa, nærmere bestemt i Oppland. Jenter bør ikke ferdes alene ute. I Gjøvikområdet har jenter blitt antastet og seksuelt trakassert av av unge menn. En gjenganger skal være en asylsøker. Kulturforskjeller er forklaringen fra politiet. Dette føyer seg inn i et mønster vi kjenner fra Europa. Fremmedkulturelle begår overgrep mot jenter. Nå skjer det også i nærheten av Ringsaker.

Det faktum at flyktningstrømmen kan bringe din datters seksuelle overgriper til Norge forbigås i stillhet. Det som truer samholdet og friheten vår skal skyves under teppet på dagen som kalles Norges bursdag. Asylsøkerstrømmen omtales utelukkende som et gode. Forsvarsmekanismene for å beskytte jentene er satt ut av funksjon.

Talene som la vekt på godene ved flyktningemottaket ble holdt av en kvinnelig rektor og en ung jente.