Nytt

I Brumunddal anklager somaliske flyktninger NAV for å være rasisitiske. De forteller at ingen ved NAV-kontoret gidder å snakke med dem.

– Den norske staten har gitt oss beskyttelse, men saksbehandlere i NAV gidder ikke å prate med oss. De ber oss om å reise tilbake til hjemlandet. Det har ikke skjedd bare en gang, heller ikke to ganger, men minst ti ganger. Det har jeg vitner på, hevder aksjonsleder Mohammad Hassan.

Somalierne har demonstrert mot det de mener er urettferdig, undertrykkende og rasistisk. Under demonstrasjonen møtte de personer som er ansvarlige for behandling av flyktninger.

I går samlet en gruppe på 20-30 somaliske flyktninger seg til demonstrasjon utenfor kommunehuset i Brumunddal, med paroler som «Stopp urettferdigheten», «Stopp undertrykkelsen» og «Flyktningkontoret stopp rasismen». Etter å ha stått en kort stund utenfor kommunehuset, toget de videre til NAV. Der ble de møtt av leder for NAV Ringsaker, Roy Carstens, og avdelingsleder for spesialoppfølging, Monica Mathisen Jørgensen. Også leder i innvandrerrådet i Ringsaker, Anh Hoang Gia Nguyen hadde møtt opp.

Demonstrasjonen blir sett på som et drastisk tiltak av lederen for innvandrerrådet i Ringsaker. Det blir også satt noen ord på hvilke utfordringer det ligger i store forskjeller på språk og kultur.

Nguyen mener det er et voldsomt skritt å gå til slike demonstrasjoner uten å forsøke å få løst saken via innvandrerrådet først.

– I neste uke kommer vi til å innkalle til et ekstraordinært rådsmøte der vi vil invitere aksjonslederne. Der vil vi blant annet informere om at innvandrerrådet er til for å ivareta deres interesser, forteller Nguyen.

Han tror en stor del av problemene skyldes misforståelser, på grunn av forskjeller i språk og kultur.

Leder i NAV Ringsaker, Roy Carstens, påpeker at «rasismekortet» er feil å bruke i denne saken, og reagerer også på at en del av somalierne som demonstrerte ikke bor i Ringsaker.

– Vi har hatt noen vonde erfaringer med rasisme i Brumunddal. Å bruke ordet rasisme i denne saken er å gå for langt. Det er et sterkt ord som tillegger folk holdninger om at enkelte raser er overlegne andre, sier han.

Carstens har fått kjennskap til at minst ti av demonstrantene bor utenfor Ringsaker. Dersom det er riktig, synes han det er merkelig at de kommer til Brumunddal for å demonstrere.

Demonstrantene møtes med vanlig norsk dialog.

Han ønsker også å få klarhet i hva det er de somaliske flyktningene forventer og flyktningene på sin side, må få vite hva NAV kan gi av hjelp.

– Det er i hvert fall tydelig at vi har noe å snakke om. Vi må ta deres opplevelse av situasjonen på alvor, påpeker han.

Saken skal følges videre opp i brukerrådet i NAV. Carstens understreker at flyktningene, på linje med alle andre NAV-brukere, har adgang til å klage på vedtak.

De som trenger det, får hjelp til å skrive klagen.

 

http://www.h-a.no//Nyheter//Nyheter/tabid/72/Default.aspx?ModuleId=139432&articleView=true

http://www.h-a.no//Nyheter//Nyheter/tabid/72/Default.aspx?ModuleId=139431&articleView=true