Nytt

Kommentatorer gjentar og gjentar at verdens største muslimske land har en liberal utgave av religionen som gir immunitet mot IS-type islam. Wall Street Journal beklager å måtte si at det er en rosenrød versjon. Virkeligheten er dystrere, hvilket angrepet torsdag er et bevis på.

IS’ appell strekker seg helt til Indonesia. Abu Bakr Bashir, den åndelige lederen for Jemaah Islamiyah, erklærte sin lojalitet til IS i 2014.

The intelligence chief said in November that at least 100 Indonesians known to have joined Islamic State in Syria and Iraq have returned and are being monitored. Jemaah Islamiyah, the al Qaeda-linked group tied to the 2009 hotel bombings and earlier attacks on Bali, has been gaining prestige by sending radicals to Syria. Imprisoned cleric Abu Bakr Bashir, believed to be the group’s spiritual leader, pledged loyalty to Islamic State in 2014.

Police last month arrested five people linked to Islamic State who were planning a New Year’s suicide bombing in Jakarta. Authorities also recently launched a jungle manhunt for Santoso, the country’s most wanted terrorist, who is suspected of receiving funds and weapons through Islamic State networks overseas. It’s a small comfort that the explosives used in Thursday’s attacks appeared to be relatively weak, though the extent of coordination, involving some 10 attackers, was nonetheless impressive.

In July President Joko Widodo announced that he is developing new measures to help authorities take preventive measures and target terror sympathizers in addition to leaders. Detachment 88, Indonesia’s special counterterrorism force, funded and trained by the U.S. and Australia, has an impressive record of eliminating Jemaah Islamiyah cells. Jakarta has also created an additional squad for rapid deployments.

USA og Australia kan trene spesialstyrker, men hva hjelper det hvis myndighetene ikke gjør noe med hva som sies i moskeer og undergrunnsmoskeer? Det er der svaret ligger, men forsøk på å trekke opp noen grenser i religionen er vanskelig.

 

http://www.wsj.com/articles/islamic-state-in-jakarta-1452818983