Nytt

Den tyske justisministeren Heiko Maas tror ikke at 1.000  menn tilfeldigvis samles på ett sted for der å spre panikk blant nyttårsfeirende og forgripe seg på kvinnene. I flokker på 20-40. Han tror det har vært gjort avtaler på forhånd, gjennom sosiale medier.

Den tyske justitieministern Heiko Maas (S) tror inte att det hela uppstod spontant.

– Om så många träffas för att begå brott verkar det hela på något vis planerat, säger han till tidningen Bild am Sonntag.

Tidningen skriver att polisen nu undersöker i fall det kan vara så att nordafrikanska män från hela Västeuropa via sociala medier gjort upp om att träffas i Köln och andra städer.

– Alla förbindelser måste undersökas noggrant, säger justitieministern.

Heiko Maas tar avstånd från alla försök att relativisera det hela genom att hänvisa till männens bakgrund.

– Kulturella bakgrunder varken rättfärdigar eller ursäktar något, det är inte ens acceptabelt som förklaring. Hos oss är kvinnor och män i alla avseenden likaberättigade. Det måste alla acceptera som lever här.

Angela Merkel varslet lørdag en skerpelse av straffeloven som vil gjøre det mulig å utvise mennesker som forbyter seg mot loven. Nå kreves en strafferamme på tre års fengsel, men det foreslås at selv forelegg skal gi grunnlag for utvisning. Publikum avventer. Noe må skje. Ikke minst fordi det neppe er siste gang noe sikt skjer, i stor eller liten skala.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/tyska-justitieministern-overgreppen-i-koln-var-planerade/