Nytt

Det er nå i ferd med å avsløres at seksuell trakassering fant sted i en rekke europeiske byer, og gjerningsmennene var av samme slag som dem i Köln. Det virker som om nyhetene fra Köln har fått flere til å stå frem.

Medvirkende synes det også å være at mediene har forsøkt å holde storyen nede. Slike undertrykkelsesmekanismer synes nå å ha stikk motsatt effekt gjennom spredning på sosiale medier.

Vid tolvslaget ger sig många ut från krogarna för att fira det nya året på Larmtorget. När de gav sig tillbaka in var i år ett hundratal minderåriga pojkar kvar. Och en del flickor. Flickornas berättelser är att pojkarna i grupp, på olika platser kring torget, gav sig på dem.

Johan Bruun säger att polisen aldrig förr varit med om något liknande. Han har följt rapporteringen från Köln och ser fler likheter med händelserna där. I förhör med målsägande framgår att de flesta misstänkta förövarna inte talade svenska.

– Men vi vet inte vilka gärningsmännen är och är tacksamma för alla anmälningar och vittnesmål vi kan få. Med tanke på tillfället måste det finnas mängder av mobilbilder och -filmer från torget, säger Johan Bruun.

Utan misstänkta gärningsmän och deras mobiler är det svårt att säga hur en eventuell synkronisering av brotten har gått till – om de läst om Köln, om de pratat ihop sig eller om de ens känner varandra. Sexuella ofredanden har bara böter i straffskalan och det är för lågt för att polisen ska få tömma Larmtorgets mobilmaster på information.

..

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/otal-sexuella-ofredanden-i-kalmar/

I den första artikeln som Barometern skrev undvik man att nämna att det handlade om utländska män. Nu kan man inte mörka det längre på Barometern.

 

«Det var utländska killar, ett gäng som antastade tjejer på Larmtorget. Hittills har vi nio polisanmälningar men vi tror att det är fler som är utsatta, säger Johan Bruun, informationsansvarig vid polisen i Kalmar.»

 

Men Barometern missar inte möjligheten att kalla diskussionerna på sociala medier för ”ryktesspridning med rasistiska undertoner”. Många kan säkert gissa vem artikelförfattaren är!