Tavle

SV-politiker Inger Haug fra Hamar har nylig besøkt Brussel. En tur til den beryktede bydelen Molenbeek gjorde at Inger Haug fikk bekreftet at problemene i Molenbeek er sosio-økonomiske. Islam nevnes ikke med et ord, men avvikende adferd er et problem.

Bydelen Molenbeek refereres nå ofte til som bydelen som «produserer» terrorister. Molenbeek er bo- og oppvekststed for identifiserte terrorister som hensynsløst drepte uskyldige mennesker i Paris. Noen av dem har nå truet Brussel med et liknende terrorangrep. Samtidig bor det om 90000+ vanlige mennesker der som ønsker alt godt for sine familier, medmennesker og ikke minst en trygg fremtid for sine barn. En gjennomgående utfordring er fattigdom og utenforskap. Molenbeek produserer ikke terrorister, men huser personer og miljøer med avvikende adferd og sympatier, noe som ikke uventet bidrar til at folk med liknende forestillinger søker seg dit. En hel bydel må ikke dømmes og gjøres lik sine ekstreme avvikere. Dette understreket også bydelens ordfører, Francoise Schepmans i et intervju i Belgisk TV lørdag.

Den svenske journalisten Peder Kadhammar har også vært i Molenbeek. I Aftonbladet beskrives en hyggelig bydel i det nye Europa. Alvorlige terroraksjoner har sine røtter i Molenbeek, men Kadhammar ser ikke jihadisme som noe stort problem for bydelen.

Stadsdelens borgmästare Francoise Schepmans (vit, kristen) säger att hon fått en lista med namn på misstänkta jihadister från inrikesministeriet. Cirka 170 namn – i fem av Brysselregionens 19 kommuner. Molenbeek är en av dem.
Är 170 namn mycket?
Ja.
Är det lite?
Ja. Enbart Molenbeek har ju 100 000 invånare.
Det är en märklig känsla att promenera genom en stadsdel som världen beskriver som en farlig djungel, en no-go area, och bli så trevligt bemött, besöka kafé, prata, skämta, gå till en nyöppnad lunchrestaurang och få den mest älskvärda service, kort sagt trivas.
Det måste vara ännu märkligare för dem som bor här.

Snaphanen og HRS skriver i dag om antroplogen og krigsfotografen Teun Voeten som bodde ni år i Molenbeek. Teun Voeten var tilhenger av multikultur. Islamisme gjorde bydelen stadig mer intolerant og han valgte til slutt å forlate området.

Over nine years, as I witnessed the neighborhood become increasingly intolerant. Alcohol became unavailable in most shops and supermarkets; I heard stories of fanatics at the Comte des Flandres metro station who pressured women to wear the veil; Islamic bookshops proliferated, and it became impossible to buy a decent newspaper. With an unemployment rate of 30 percent, the streets were eerily empty until late in the morning. Nowhere was there a bar or café where white, black and brown people would mingle. Instead, I witnessed petty crime, aggression, and frustrated youths who spat at our girlfriends and called them “filthy whores.” If you made a remark, you were inevitably scolded and called a racist. There used to be Jewish shops on Chaussée de Gand, but these were terrorized by gangs of young kids and most closed their doors around 2008. Openly gay people were routinely intimidated, and also packed up their bags.

Problemene ser ut til å følge samme mønster i europeiske byer. Politikere og journalister prater om sosio-økonomiske problemer. Segregering og utenforskap blir ikke koblet til islam, fredens og toleransens religion. Personer som har bodd ni år i Molenbeek og tillater seg å prate negativt om bydelen aksepteres ikke umiddelbart som sannhetsvitner blant politikere og journalister som svermer for multikultur.

molenbeek-aujourdhui1-1074x483

Molenbeek

Aftonbladet

h-a.no

rights.no