Nytt

I september deltok Polen i forhandlingene om å fordele 160.000 migranter i de ulike EU-land. De påtok seg 4.500. Men etter terroren i Paris har Polen ombestemt seg, de vil trekke seg fra avtalen. Polens påtroppende statsminister, Beata Szydlo, ville ikke kommentere flyktningespørsmålet, men la til at hun og hennes regjering vil gjøre alt for at «den polske nasjonen skal føle seg trygg».

Konrad Szymanski, Poland’s incoming European affairs minister, said his government did not agree with Poland’s commitment to accept its share of an EU-wide relocation of migrants. In a commentary published on the right-leaning news portal wPolityce.pl, Mr Szymanski added: “In the face of the tragic acts in Paris, we do not see the political possibilities to implement [this].”

In a separate interview for RMF FM radio, Mr Szymanski added: «The [EU Council] decision is valid for all EU countries, but its implementation is very hard to imagine today…We have to wait for the EU Court of Justice, for Brussels’s reaction.»

Bruksela, Belgia, 03.03.2009. Europose³ Konrad Szymañski (nz) podczas konferencji "Rotmistrz Witold Pilecki" w Parlamencie Europejskim w Brukseli. wd/stw PAP/Wiktor D¹bkowski

Konrad Szymanski ser faren ved at to av selvmordbomberne i Paris kom med migrantstrømmen fra Hellas.

The Independent  Reuters