Bildet: Krasinski-plassen i Warszawa hvor monumentet over 1944-oppstanden står. Trump kunne ikke valgt et mer følelsesladet sted. Foto: Laszlo Balogh/Reuters/Scanpix

Donald Trump holdt onsdag ettermiddag en tale med monumentet over Warszawa-oppstanden i august 1944, som var en hyllest til polakkenes kamp for frihet og sa Vesten står i en lignende kamp for sin eksistens.

Det hjelper ikke å ha en sterk økonomi og et høyteknologisk forsvar hvis ikke de rette verdiene sitter i hjertet og man er villig til å forsvare dem.

Hvis ikke borgerne har denne vilje til å forsvare verdiene, er det ute med Vesten, sa Trump.

«We have to remember that our defence is not just a community of money, it is a community of will,» Mr Trump said.

«As the Polish experience reminds us, defence of the west rests not only on means but the will of people to prevail.

Det var meget politisk ukorrekt. Man kunne høre Angela Merkel og Emmanuel Macron rynke nesen.

De liker ikke talemåter om sivilisasjonskampen, ingen av de liberale gjør det. De stempler det som en glidebane til høyreekestremisme. Det hjelper ikke om 1 million polakker står og synger «Vi vil Gud» og roper «Donald J. Trump».

«The fundamental question is whether the West has the will to survive,» he added.

«Do we have the confidence in our values to defend them at any cost? Do we have enough respect for our citizens to protect our borders?» If we do not have strong values we will be weak and we will not survive.»

Ved å appellere til polakkenes historie har Trump vist at han støtter Polen i konflikten med Berlin og Brussel. Brussel har innledet prosess mot Polen og Ungarn fordi de nekter å delta i byrdefordelingen av migranter. Trump går inn i den mest sensitive konflikten i dagens Europa og tar parti mot et dominerende Tyskland. Det samme Tyskland hvis forbundskansler flere ganger har sagt at det ikke lenger går an å stole på gamle alllierte.

Det handler mye om form. Merkel tolererer ikke en politiker som snakker rett fra levra. Det er en fornærmelse i hennes verden, simply not done. Merkels øyne blir smalere. Hun føler seg fornærmet.

Trump sa med sin tale at han bryr seg ikke. Han har ikke tenkt å kommpromisse i disse spørsmålene. Han mener det handler om liv og død. Han sa at det var polakkene som står for vestlig sivilisasjon og sa indirekte at det gjør ikke Berlin og Paris.

Trump holdt en tale som kan sammenlignes med John F. Kennedy i Berlin og Ronald Reagan  i juni 1987 foran Berlin-muren. – Gorbatsjov – riv denne muren. Disse presidentene ble i ettertid oppfattet som frihetens fakkelbærere. Nå gjør Trump det samme.

Men er det noe å forsvare? Ikke i følge Obamas USA og Merkel. Bare det å snakke om forsvar, patriotisme og oppofrelse er å bevege seg ut på et farlig skråplan.

Trump tippet i deres øyne over da han sa at det var folket som er kjernen, det er folket som bevarer og forsvarer og de er avhengig av nasjonen og bevoktede grenser.

Dette var som å gi Brussel og Berlin fingeren. Deres ideer bygger på at verden er grenseløs og at det ikke finnes noen fiende, bare problemer.

Det er dette narrativet Trump nekter å respektere. De har kalt ham tulling så lenge at det preller av. Mediene og De anstendiges mobbing har hatt motsatt virkning.

Hvem har størst appell?

Det er ingen tvil om at Trump traff polakkene hjemme.

Ved å hylle heltene fra Warszawa-oppstanden markerte også Trump motstand mot Putin. Stalin stanset Den røde hærs fremmarsj på den andre siden av Wistula. Stalin kunne ha kommet polakkene til unnsetning, men gjorde det ikke. Han lot den polske Hjemmehæren bli slaktet. Stalin visste at det de mest frihetselskende delene av befolkningem som sloss, og de ville være et hinder for en kommunistisk maktovertakelse,

“The Soviet armed forces stopped and waited,” he reminded his Polish audience to applause and chants of “Donald Trump!” and “Hail to the heroes!” The Soviets, he added, “tried to destroy this nation forever by shattering its will to survive.”

Trump var enda tydeligere da han sa at USA gjerne vil levere flytende gass til Polen, slik at Polen ikke lenger er avhengig av én energileverandør – Russland.

Trump har dermed vist at han utfordrer både Merkel og Putin.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂