Polens grunnlovsdomstol i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB.

Polens grunnlovs­domstol har i en kjennelse torsdag slått fast at enkelte forordninger i EU-traktatene og noen kjennelser fra EUs domstoler er i strid med polsk rett, men at Polen ikke bøyer seg for dette.

Polens EU-medlemskap er ikke ensbetydende med at unionens domstoler har forrang, og det at landet er med i unionen, betyr heller ikke at Polen har avgitt suverenitet til EU, fastslår grunnlovs­domstolen ifølge en melding fra Associated Press (AP) som er offentliggjort hos euronews.

The ruling followed months of court proceedings in which representatives of Poland’s government, president and parliament argued that Poland’s Constitution comes before EU law and that rulings by the European Court of Justice sometimes conflict with Poland’s legal order.

Kjennelsen bringer Polen på kollisjonskurs med EU, skriver AP. Forholdet er allerede anstrengt, da unionen mener at Polens regjering øver illegitim innflytelse på det polske rettsvesenet, og at dette truer demokratiet.

Poland’s government insists that the justice system and the judiciary are the sole purview of EU member nations and not the EU, and has ignored a number of the EU court’s rulings.

Den polske viseutenriks­ministeren anfører at også domstoler i andre EU-land har unnlatt å følge EU-rettens avgjørelser.

But a deputy foreign minister, Pawel Jablonski, insisted that a ruling giving primacy to Poland’s Constitution would not go against the EU membership treaties. He said that it would instead give them a new definition in a situation where, he said, top courts in many member countries have not followed European Court of Justice’s rulings.

EU hevder på sin side at den polske grunnlovs­domstolen i seg selv er illegitim:

The Constitutional Tribunal itself is seen by the EU as illegitimate due to the political influence of Poland’s governing party on the appointment of some of its judges.

Unionen mener EU-retten står høyere enn medlemslandenes rett, og anser dette som en av unionens hjørnesteiner.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.