Nytt

Vladimir Putin har foretatt et «rykk» i Syria og booster nå støtten til Assad til et nytt nivå: 3.000 mann ankommer Tartus, og våpenleveransene er så store at de kommer med skip. Det sies også at det kommer MiG-fly som skal flys av russere. Al Arabiya

Moscow is also loading ships with equipment bound for Syria. The plan seems to be to deploy 2,000 – 3,000 Russian personnel, including advisors, instructors, logistics personnel, technical personnel, members of the aerial protection division, and pilots who will operate aircraft including over a dozen MiG-31s, according to a Gulf Cooperation Council (GCC) official.

Hvis dette stemmer innevarsler det en ny fase av krigen. Putin vil neppe foreta et strategisk grep uten å snakke med iranerne. Hvis både Teheran og Moskva er enige om å øke støtten til Assad, kan det få uante konsekvenser.

Putin ser ut til å ha bestemt seg for å angripe IS. Han vil fremstå som en beskytter av mennesker og kultur mot barbariske jihadister. Ikke minst vil han fremstå som de kristnes beskytter, og en som gjenoppbygger hva amerikanernes intervensjoner har ødelagt.

Russia is preparing for a transition in Syria. The equipment and personnel being deployed are not only to protect Alawites, but also to develop a humanitarian aid campaign. That Russian assets are setting up in Assad’s heartland in Latakia is part of Moscow guaranteeing the president and his family’s security.

In addition, the Kremlin sees that it needs to conduct state building to reverse the destructive nature of U.S. wars in the Middle East. The key question is whether the West, and specifically the United States, will go along with Putin’s plan.

New York Times hadde samme story fredag. Obama-administrasjonen skal være bekymret over utsiktene til at russerne skal bombe IS og andre grupper som slåss mot Assad. Det de mener er at det vil skape forviklinger med Tyrkia og Golfstatene hvis Putin rammer Nusrafronten og deres Army of Conquest.

Men Erdogan, Teheran og Putin har noe til felles. Deres definisjon på terrorister stemmer ikke helt med Vestens.

“We really want to create some type of international coalition to fight terrorism and extremism.”

Outlining his ideas on a potential diplomatic solution, Mr. Putin suggested that it be carried out in parallel with the fight against extremists and that Mr. Assad should play a role in the political process.