Nytt

Den 26 år gamle marokkaneren bevæpnet med kalasjnikov og kniv som rakk å skade tre personer ombord på et tog fra Amsterdam til Paris innen han ble uskadeliggjort av amerikanske soldater som tilfeldigvis var på det samme toget, tilhører den radikale islamistbevegelsen, og var kjent av europeiske sikkerhetsmyndigheter som potensielt farlig, skriver Le Parisien.

Ayoub El-Khazzani.train.terror.thalys

Hans identitet er fastslått og han heter Ayoub El-Khazzani (til høyre). Spanske myndigheter tipset om at han var farlig i februar 2014. Man kunne dermed raskt fastslå hvem det var, men ikke før skaden var skjedd, og den kunne blitt riktig stor. Man spør seg hvordan kan en slik mann få skaffe seg en kalasjnikov.

Episoden føyer seg altså inn i en etterhvert nokså lang rekke av lignende saker. Det kan igjen bekreftes at det simpelthen er for mange potensielt farlige terroraspiranter i Frankrike og flere andre land til at det er umulig å være i nærheten av å holde alle under oppsikt.

Selon les tout premiers éléments de l’enquête, le suspect est marocain ou d’origine marocaine et serait âgé de 26 ans. Il est actuellement en garde à vue et entendu par la police judiciaire. Peu bavard, il a néanmoins donné une identité qui est en cours de vérification. Selon France Info, l’homme ne vivait pas en France mais en Espagne, il était connu pour appartenir à la mouvance islamiste radicale et signalé au niveau européen comme étant potentiellement dangereux.

Det sies nå at El-Khazzani var del av samme gruppe som belgisk politi slo til mot i Verviers nær Liege i januar, kort etter angrepene på Charlie Hebdo og Hyperkacher. Belgisk politi hadde informasjon om at et terrorangrep mot dem var nær forestående, bl.a hadde gruppen politiuniformer. To jihadister ble drept og en såret.

Syria-dynamikken

Europeiske sikkerhetsmyndigheter er meget bekymret for sikkerheten i land som Spania, Frankrike, Belgia, Tyskland og Storbritannia. Årsaken er enkel: Syria-dynamikken virker som et samlebånd som produserer jihadister.

. In a timely interview with CTC Sentinel, the in-house journal of the US military academy at West Point.published on the same day as the attack, Alain Grignard, a senior member of Belgium’s counter-terrorism police unit, said the terrorist threat had «never been higher in all the years I’ve been working».

It boils down to mathematics and it’s all linked to the Syria dynamic.

There’s no way of knowing the exact numbers but I can tell you with certainty that at least 300 have travelled – that’s the number we have sufficient evidence to bring charges against. At least 100 have returned to Belgium, but we are under no illusions that there aren’t more we don’t know about. It’s impossible to do surveillance on everybody. Telegraph.co.uk.