Ayoub El Khazzani. Foto: Facebook.

Straffesaken mot den 31 år gamle marokkanske IS-terroristen Ayoub El Khazzani, som den 21. august 2015 ble overmannet av medpassasjerer da han ville gjennomføre en massakre på et tog fra Amsterdam til Paris, begynner denne uken.

31-åringen, som i flere måneder hadde sluttet seg til IS i Syria, risikerer fengsel på livstid i saken, melder Associated Press (AP).

El Khazzani gikk bevæpnet med kalasjnikov, pistol og kniv ombord i Paris-toget augustdagen for fem år siden, snaut tre måneder før terrorangrepene i Paris, der 130 mennesker ble drept.

Togpassasjerer går gjennom en metalldetektor før de går ombord i et tog på Gare du Nord-stasjonen i Paris, et sikkerhetstiltak som ble innført etter det avvergede terror­angrepet på et Paris-tog den 21. august 2015. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

Idet han skulle gjennomføre massakren etter å ha forberedt seg på toalettet, ble han overmannet av tre amerikanske turister, to av dem soldater – en heltedåd som siden ble filmatisert av Clint Eastwood i «The 15:17 to Paris».

Spencer Stone, a then-23-year-old U.S. airman, said days after the attack that he was coming out of a deep sleep when the gunman appeared. Alek Skarlatos, then a 22-year-old U.S. National Guardsman recently back from Afghanistan, “just hit me on the shoulder and said ‘Let’s go.’”

Tre personer er tiltalt for medvirkning i saken:

Bilal Chatra, 24, an Algerian member of the Islamic State group, would have been the second man on the train but dropped out of the plot a week earlier. He had left Syria for Europe a week before to set up the exit route.

Mohamed Bakkali allegedly took in the Europe-bound attackers in Budapest, Hungary, which he denies. The two were arrested in Germany in 2016. A third man, Redouane El Amrani Ezzerrifi, allegedly piloted a boat to help in their return to Europe.

Den tiltalte terroristen hevder at han kun ville drepe amerikanske soldater, men etterforskerne trekker den påstanden alvorlig i tvil:

El Khazzani told investigators that Abaaoud wanted him to kill only the American military men, a line he was likely to maintain during the trial. The investigating judges consider it a dubious claim, in part because their presence in the train couldn’t be known in advance and they were in civilian clothes.

That defense also fails to jibe with Abaaoud’s goal of killing a maximum number of people during attacks.

Saken mot El Khazzani forventes å pågå i en måneds tid.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.