Kommentar

ahmadinejad.jpg

President Mahmoud Ahmadinejads tale til FNs hovedforsamling lørdag var imøtesett med spenning. Her skulle han legge frem Irans nye forhandlingsutspill. Istedet kom en harang av trusler, konspirasjonsteorier og politisk paranoia.

Ahmadinejad greide det amerikansk diplomati ikke har greid: han fikk en rekke land til å bli alvorlig bekymret for hva Irans atomprogram egentlig går ut på.

… his speech, followed by a confused hour-long news conference, was able to do what weeks of high-level U.S. diplomacy had not: convince skeptical allies that Iran may, in fact, use its nuclear energy program to build atomic bombs.

Ahmadinejad appeared to threaten as much when he warned from the General Assembly podium that in the face of U.S. provocation, «we will reconsider our entire approach to the nuclear issue.»
..
During his 25 minutes Saturday, Ahmadinejad delivered what began as a sermon praising the prophets of Islam, Christianity and Judaism and then descended into anti-American vitriol, conspiracy theories and threats.

He expressed doubt that the deadly attacks against the United States on Sept. 11, 2001, were really carried out by terrorists. He said Americans had brought the devastation of Hurricane Katrina upon themselves and that the U.S. military was purposely poisoning its own troops in Iraq.

There were quotes from the Koran, angry finger pointing and attacks on Israel interlaced with talk of justice and tranquility. There was a staunch defense of Iran’s right to peaceful nuclear energy, and to enrich uranium to fuel that program. There were no new proposals and little detail about old ones that were reoffered.

Det skal litt til å stå på FNs talerstol og så tvil om at det var terrorister som rammet WTC, eller antyde at amerikanerne forgifter sine egne soldater. Det er denne trass og hatefullhet fra det iranske lederskapet, som er skremmende. I Ahmadinejad ser det ut til at den mest uforsonlige retningen nå er helt dominerende.

Diplomater har noe å sammenligne med. For bare tre måneder siden talte utenriksminister Kharrazi til en atomkonferanse. Han talte på engelsk, i motsetning til Ahmadinejad, og kom ikke med trusler av noe slag, men prøvde å gi en balansert fremstilling, slik saken er sett fra Teheran. Hans tale vant sympatisører fra flere land. Med Ahmadinejad var det omvendt.

EU-3 og USA hadde søndag møter for å ta initiativet i det ukelange møtet i IAEAs styre, som begynte mandag. Mange av landene fra den alliansefrie bevegelsen ønsker ikke å se saken oversendt Sikkerhetsrådet, og resultatet av møtet blir trolig en ny tidsfrist for Iran.

Iran’s President Does What U.S. Diplomacy Could Not
U.N. Speech Raises Doubts About Nuclear Program