Nytt

En kraftig bombe detonerte utenfor en sikkerhetsbygning i et arbeiderstrøk av Kairo natt til torsdag. Et tyvetall mennesker kom til skade. Eksplosjonen var kraftig nok til at den ble hørt over hele byen.NewYorkTimes.

kairo.security.building

 

Egypt befinner seg i en eskalerende borgerkrig. På den ene siden er IS i Sinai som fører krig mot myndigheter og utlendinger med alle midler. På en annen og en bredere front finnes Det muslimske brorskap som har reagert med vrede på Abdel Fattah el-Sisis undertrykkelse og lover hevn. Myndighetene svar er å vedta drakoniske lover. Det vil øke sinnet og hatet hos salafistene og minske avstanden mellom IS og Brorskapet. Grensen vil bli flytende.

Den egyptiske nasjonalforsamlingen vedtok nylig en ny terrorlov som gjør det straffbart å formidle andre tall på antall drepte og sårede enn de myndighetene oppgir. Bakgrunnen er at egyptiske medier tendenerer mot de høyeste anslagene, og det kan gi myndighetene en følelse av å miste kontroll med situasjonen.

Human Rights Watch viser ingen forståelse for den vanskelige situasjonen Egypt står i og kan bare tilby kritikk.

On Wednesday a report by Human Rights Watch strongly criticized the Sisi government’s new antiterrorism law, enacted this week, for being “so broadly worded it could encompass civil disobedience.”

Nadim Houry, the organization’s deputy director for the Middle East and North Africa said that “the government has equipped itself with even greater powers to continue stamping out its critics and opponents under its vague and ever-expanding war on terrorism.”

HRW burde gi noen svar. Hvilke tiltak vil organisasjonen foreslå for å bekjempe terroren? Hva med å anerkjenne myndighetenes dilemma? Den ensidige kritikken gjør at myndighetene ikke lytter og reagerer med motvilje.