Et eksperimentelt teater om radikalisering og IS er blitt avlyst bare 10 dager før premieren, uten at de involverte har fått noen begrunnelse.

Hele 122 personer skulle deltatt i stykket som skulle blitt oppført ikke langt fra der de tre Bethnal Green-jentene som dro til Syria, gikk på skole. Forhåndsomtalen gikk på at stykket tok opp sensitive spørsmål. Det fremgår ikke helt hvilke ømme tær man tråkket på. Kanskje det var fleres. Politiet hadde gitt uttrykk for ønske om å være blant publikum, og kommunestyret for Tower Hamlets hadde ikke noe til overs for stykket.

Man får inntrykk av at det var radikalt, mot myndighetene, men også kritisk til tradisjonell islam. Kanskje stykket viste for stor forståelse for IS-sympatisørene.

Teatergruppa bak stykket var del av The National Youth Theatre. Å kansellere stykket uten forklaring er det verste man kan gjøre, var det noen som kommenterte. Da støter man nettopp de fra seg som man offiselt håper å nå.

The National Youth Theatre refused to comment on possible censorship and in a statement said: “The production of Homegrown will no longer go ahead. After some consideration, we have come to the conclusion that we cannot be sufficiently sure of meeting all of our aims to the standards we set and which our members and audiences have come to expect.”

Shami Chakrabarti, director of Liberty, said:“What can possibly have happened 10 days before the first show that led to this important and relevant piece of work to be cancelled? Only a fortnight ago the prime minister talked about engaging with young people about the seductive power of Isis – what message does shutting down this play send?’

In an interview with the Guardian in June, Paul Roseby, director of the NYT, was adamant the company were not afraid to avoid controversial questions within with the piece.

“Perhaps the end result theatrically will also divide opinion – it was ever thus,” he said. “But I think it is worth the risk because theatre is a very powerful medium to explore those issues that can make people feel uncomfortable.”

Danmarks Radio har lest samme story i the Guardian, men det er ikke mulig å forstå hvor stykket hører hjemme politisk.

http://www.theguardian.com/uk-news/2015/aug/04/controversial-isis-related-play-cancelled-two-weeks-before-opening-night

http://www.dr.dk/nyheder/kultur/kunst/teaterstykke-om-islamisk-stat-aflyses?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂