Nytt

Ifølge ferske tall fra NAV opplever vi nå den høyeste ledigheten på ti år. Det er spesielt unge menn mellom 15 og 24 år som rammes, skriver VG. Hele 13% i denne gruppen er registrert som arbeidsledige. Antall arbeidsledige totalt har økt med 31.000 det siste året og halvparten av disse befinner seg i aldersgruppen 15 til 24 år.

Hvorfor en nedre grense på 15 år benyttes i denne statistikken er et mysterium. Hvem er det egentlig som forventer at 15-åringer skal ut i heldagsjobb? SSB? 15-åringer bor hjemme på gutterommet og venter på vaffelpressa. Det er få firmaer som ansetter personer under 18 år. Disse tenåringene er ikke  arbeidsledige menn, men utdanningsledige barn. Hvis enslige asylsøkere kalles for barn når de er 17 år og har ankommet fra den andre siden av kloden, så må da i det minste 15-åringer som aldri har vært på noe annet enn familieferier i syden kunne kalles barn.

Nav skilt

Kvartalstall fra NAV gir grunn til bekymring

Tenåringsgutter er også gruppen som i størst grad avbryter skolegang og studier, så mange av dem de «rammer» vel helst seg selv.  De med minst utdannelse eller yrkesrelaterte kvalifikasjoner havner bakerst i livets kø. Det er stadig mindre behov for ufaglærte og EØS har gitt oss lite tiltrengt påfyll fra hele Europa.

Se kvartalsrapporten fra SSB her.

VG