Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var arbeidsledigheten blant innvandrere i andre kvartal i år høyere enn noen gang: 13,7 prosent av innvandrerne var arbeidsledige. Til sammenligning var arbeidsledigheten i resten av befolkningen 4,9 prosent på samme tidspunkt, skriver Klassekampen.

Ledigheten var aller høyest for innvandrere fra Somalia: Den gikk opp fra 14,3 prosent til 26,1 prosent.

Jon Rogstad, professor og forskningsleder ved Fafo, kommenterer at det er en åpenbar, koronarelatert årsak til at dette har skjedd. Han har liten tro på at diskriminering var en viktig faktor da samfunnet stengte ned:

– Innvandrere jobber i utsatte bransjer. Da det var «lockdown» i mars, var spørsmålet hvor du jobbet, sier Rogstad.

Innvandrere er overrepresentert i blant annet serveringsbransjen og hotellbransjen, som begge ble hardt rammet av nedstengingen.

Samtidig er denne gruppa underrepresentert i offentlig sektor. Det viser SSB-tall fra 2019. Staten har ikke lov til å permittere sine ansatte, mens kommunene og fylkeskommunene bare har svært begrenset adgang til å permittere, opplyser Klassekampen.

 

Kjøp Klanen her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.