Foto: Gorm Kallestad / NTB

Arbeidsledigheten i Norge økte noe i desember, ifølge Nav. For statsminister Støre er nettopp lav ledighet et nøkkelpunkt for å vise at regjeringen lykkes.

Det er ikke høy arbeidsledighet i Norge, tallene har lenge vært stabile og markedet har vært godt. Men det er en utvikling på gang, i negativ retning.

Ledigheten øker sakte men sikkert, og mest i bygg- og anleggsbransjen. I tillegg kommer det nå stadig nye meldinger om permitteringer i industrien, senest fra Jøtul fabrikker (se sak under).

En kombinasjon av mange faktorer ligger til grunn for denne tendensen. Høye renter, høye strømpriser og høye drivstoffpriser er noen av dem.

Dette svekker den generelle kjøpekraften og skaper økonomisk utrygghet for fremtiden.

Men foreløpig er ikke ledighetstallene skremmende: 91.800 personer er registrert som arbeidssøkere hos Nav, noe som tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

NTB melder om saken.

De som er helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak, utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken. De resterende 0,8 prosentene er delvis arbeidsledige.

Ifølge SSB var arbeidsledigheten i november 0,1 prosentpoeng høyere enn i oktober.

Det er små tall, men det er tall i feil retning.

Økningen er størst i bygg- og anleggsbransjen, hvor over hundre flere personer står uten jobb sammenlignet med november, ifølge Nav.

Flere ledige med innvandrerbakgrunn

Antall personer med innvandrerbakgrunn uten jobb har økt med 29 prosent det siste året. Polen er det vanligste fødelandet blant ledige med innvandrerbakgrunn.

Det er flest i 40-årene som har blitt arbeidsledige den siste måneden. Geografisk er Vestfold og Telemark områdene hvor ledigheten er størst. Størst økning den siste måneden har vært i Møre og Romsdal, med 4 prosent flere ledige.

Dårlig nytt for regjeringen

Tradisjonelt har «Arbeid for alle» vært et helt sentralt slagord og programpunkt for Arbeiderpartiet.

Høy sysselsetting og lav ledighet har vært selve nøkkelen til for nasjonal velferd og til suksess for Arbeiderpartiet.

Når ledigheten er lav, kan alltid en statsminister fra Arbeiderpartiet trekke frem nettopp det, og vise til at regjeringen gjør mye riktig. Det gjorde også statsminister Støre i årets «oppsummeringstale» nå rett før jul .

Men når pilene peker mot økende ledighet, selv om økningen er liten, så mister nåværende Ap-statsminister Støre dette viktige trumfkortet.

Er det noe nettopp statsminister Jonas Gahr Støre kan trenge i deg, så er det å vise til en slik stor og sentral «god sak» for regjeringen.

Det lover dårlig for både Støre og regjeringens fremtid om landet nå går inn i en periode med stadig dårligere tall fra arbeidsmarkedet.

Da kommer fort kravene om politiske grep og drastiske utskiftninger, ikke minst fra LO, Arbeiderpartiets viktigste støttespiller.

Les også: 

Jøtul permitterer 60 ansatte

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.