Innenriks

I Trondheim, Aps utstillingsvindu, betaler pårørende til sykehjemspasienter 400 kroner timen for at de eldre skal få frisk luft.

– Det er helt uhørt, sier Grethe Enlid i Trondheim private omsorgstjeneste. Hun forteller at hennes firma har mange slike oppdrag for pårørende som ikke er i stand til å gi sine eldre den sosiale kontakten de trenger.

20150727_121821

Firmaene Trondheim private omsorgstjeneste og Trondheim aktiv omsorg har til sammen rundt 20 eldre på sykehjem som kunder der oppgaven er å gå tur og være sosial.

Adresseavisen har vært i kontakt med flere pårørende som betaler for slike tjenester for familiemedlemmer på sykehjem. Ingen ønsker å stå fram med navn og bilde. Derimot forteller de om foreldre som blir sittende alene på sykehjemmet ute av stand til å gå seg en tur eller kreve noe.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) fritar det rødgrønne politiske styret i Trondheim og skyver i stedet ansvaret nedover til det enkelte sykehjem.

– Det bør ikke være en stor utfordring for et sykehjem å legge til rette for at pasientene kommer seg ut.

Kan tilbudet på sykehjemmene ha noe med de økonomiske rammene å gjøre? Grovt forenklet later det til at sykehjemspasientenes barn, den arbeidende middelklasse, først må finansiere det offentlige tjenestetilbudet og det multikulturelle prosjektet gjennom skatteseddelen, for deretter å betale ekstra for private forsikringer, private skoler og nå frisk luft til sine foreldre.

 

20150727_140845

«Frisk luft er blitt butikk», Adresseavisen, 27.07.2015