Nytt

Palestinerne bruker medgangen for anerkjennelse til å kreve at Israel sparkes ut av internasjonalt samarbeid. I slutten av måneden møtes fotballforbundet FIFA til kongress i Zürich, og det palestinske fotballforbundet PFF vil ha Israel ekskludert.

Spørsmålet er om dette er klok politikk fra palestinerne. Israel advarer landene som går inn for anerkjennelse av en palestinsk stat om at palestinerne ikke går inn for sameksistens, men isolasjon og fordrivelse av Israel. Ved sin oppførsel gjør palestinerne det vanskelig for sine venner, eksempelvis Norge, å forsvare anerkjennelse.

palestina.jibril.jaoub

Leder av PFF, Jibril Rajoub, er en PLO-veteran. Når en journalist som Klassekampens Peter M. Johansen skriver om det palestinske initiativet, er det uten ett eneste kritisk spørsmål.

Rajoub har mange flekker på rullebladet. Biografien i engelske Wikipedia:

In June 2012, as head of the Palestine Olympic Committee, Rajoub called a request for a minute of silence to remember the 11 Israeli athletes murdered at the Munich Olympics by Palestinian militants in 1972 «racist».[10]

Rajoub told Hezbollah-affiliated television network Al Mayadeen “until now we have not had nuclear weapons,» he declared, «but in the name of Allah, if we had nuclear weapons, we’d be using them.»[11]

Det er slike ledere norske regjeringer og norske medier behandler med respekt og ukritisk siterer.

Hvilke politikk vil disse lederne gå inn for hvis de skulle få viljen sin?

Norge har et spesielt ansvar som arkitekt for Oslo-avtalene:

In 1994, Rajoub was allowed to return to the West Bank following the signing of the Oslo Accords. He served as head of the Preventive Security Force until 2002, and Yasser Arafat appointed him as his national security advisor in 2003. During his tenure, he was accused of using the force to quash political dissent and harass political opponents of Yasser Arafat and the Palestinian National Authority, including the use of torture.[8

FIFA har 209 medlemmer, og det krever to tredels flertall å få en eksklusjon vedtatt.

 

 

Klassekampen fredag 15. mai: Fotballforbund trapper opp krav før FIFA-kongress. Vil sparke ut Israel.

av Peter M. Johansen