‘9. april’, ikke 1. april: Som en konsekvens af islamistisk terror afvæbner folketinget Hjemmeværnet…

“Churchill er en farlig mand”, noterede Politiken i en ledende artikel et par uger inde i besættelsen. Her godt 75 år efter er parolen “Fri os for heltedåd” (papir, s. 1), og på sin vis er det irrelevant om avisens nuværende chefredaktør Bo Lidegaard drives af mangel på civilcourage eller dybfølt had til det bestående. Morten Uhrskov kommenterer den nationale retræte med et grotesk eksempel på DKsamling.dk – Hjemmeværnet.

“Det danske hjemmeværn blev som bekendt oprettet under slagordet ‘aldrig mere en 9. april’. Ydmygelsen den 9. april 1940, da Tyskland næsten uden kamp underlagde sig alt dansk territorium… måtte ikke kunne ske igen, i hvert fald ikke uden alvorlig modstand fra dansk side. …

En indlysende ting i den forbindelse har været, at hjemmeværnsfolk har haft våbentilladelse. Det er næsten flovt at måtte skrive det aldeles indlysende: Uden våbentilladelse kan Hjemmeværnets folk ikke være hjemmeværn. Den enkelte mand og kvinde i Hjemmeværnet må til enhver tid kunne bevæbne sig til fædrelandets forsvar. Det følger også logisk af det forhold, at Hjemmeværnet er en integreret del af det danske forsvar.

Alle disse ord kunne være sparet, hvis ikke den nuværende regering, støttet af et flertal i Folketinget, havde besluttet sig for at afvæbne Hjemmeværnet, en uhørt handling. Baggrunden er terrorangrebet i København, hvor forbryderen anvendte et våben, der stammede fra Hjemmeværnet.

Vi lader begrundelsen stå et øjeblik. Danmark blev angrebet den 14. og 15. februar 2015 af en terrorist, og politikerne beslutter derpå, at det værn, som kan sættes ind ved siden af politiet og militæret, skal uskadeliggøres ved at aflevere bundstykkerne til deres våben, så de ikke længere kan anvendes.

Uhyrligheden er til at få øje på. På det mentale plan fortæller regeringens beslutning ikke så lidt om, hvor ilde det for nærværende står til med Danmark og med viljen til at forsvare sig. … Reelt vil de ikke længere deres lands bedste, men forsøger i stedet at gyde olie på vandene ved at amputere det selvsamme forsvar, hvorpå deres eksistens i sidste ende består.”

(Scene fra 9. april, trailer, 2015; Youtube)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂