Nytt

Innenriksminister Theresa May holder i dag en tale i Royal United Services Institute der hun sier  at Storbritannia står overfor en trussel fra jihadistene som det aldri før har opplevd maken til. Halshogging i et kjøpesenter, eller en bombe er innenfor det sannsynlige. At noe vil skje i løpet av de neste månedene synes nesten uunngåelig, sier hun.

Tidligere ville man sagt at slike uttalelser er egnet til å skape panikk og frykt. Når en statsråd likevel uttrykker seg slik, må man regne med at hun har god grunn.

Det samme kan sies om PST-sjef Benedicte Bjørnland, som også har skaket opp nasjonen to ganger.

 

Britain is facing an ‘almost inevitable’ attack by fanatics who have been ‘militarised’ by Islamic State, according to police and security officials.

In speeches today, Theresa May and senior police will warn that the ‘diverse’ terrorist threat posed by jihadis returning from Syria and Iraq is one of the greatest this country has ever faced.

Potential attacks could range from a ‘lone wolf’ beheading in a crowded shopping centre or street, to a bomb plot using fertiliser stolen from British farms. One Whitehall official told the Mail: ‘It is almost inevitable that something is going to happen in the next few months.’

Leder for politiet, Sir Bernard Hogan-Howe, sier at de har forpurret fem terrorplaner så langt i år. Det vanlige er ett.

 

According to Britain’s most senior officer, Sir Bernard Hogan-Howe, police and MI5 have already foiled five major plots this year. Chillingly, there is normally only one major plot disrupted every 12 months.

Metropolitan-politiets fremste terrorekspert, Mark Rowley, sa britene må forberede seg på en ny virkelighet. Nå finnes ikke ekstremistene langt unna, i Irak og Afghanistan. De vil ramme britene hjemme, i deres egne gater.

‘They are no longer a problem solely stemming from countries like Iraq and Afghanistan, far away in the minds of the public.

‘Now, they are home-grown, in our communities; radicalised by images and messages they read on social media and prepared to kill for their cause.’

Spørsmålet er hvordan folk vil reagere om det skjer.

Innenriksminister May vil presentere ny kontraterrortiltak i parlamentet tirsdag:

The Home Secretary’s new Anti-Terrorism and Security Bill, to be presented to MPs tomorrow, also includes powers to:

  • Forcibly relocate terror suspects, or put them into internal exile; allow border guards to seize the passports of suspected jihadis;
  • Ban fanatics returning from Syria from entering the UK for up to two years;
  • Forbid airlines from landing in the UK if they do not provide advanced passenger lists.

Men fremdeles er det noe halvhjertet over innsatsen. Man vil sende et signal om at man mener alvor, men de tiltakene som ville vist det, rygger man tilbake for, vel vitende om at de ville utløst reaksjoner blant Storbritannias muslimske befolkning.

May ønsker at internettleverandører skal føre logger over hvilket IP-nummer som hører til hvilke personer. Hun vil også at myndighetene skal kunne sjekke hvilke hjemmeside folk er inne på. Men dette har Liberaldemokratene og Nick Clegg nedlagt veto mot. Koalisjonen er splittet i synet på det som kalles «snokerloven».

 

The plans to make it easier to monitor the public’s use of the internet revives a long-running controversy which has split the Coalition. At the moment, only the so-called Internet Protocol address is recorded when a person uses the web.

The IP addresses are not tagged to individuals and can regularly change, even on a home computer which connects to the internet using broadband. Under new laws, the internet companies must link these IP addresses to the identity of the person using them.

But, at the insistence of Nick Clegg, it stops short of Mrs May’s demands for a full ‘snoopers’ charter’ which would make internet companies log details of every website a person visits, along with their use of social media.

Tomorrow, a long-awaited report by Parliament’s Intelligence and Security Committee will say MI5 was in the dark about clues on social media that could have alerted them to the fanatical intentions of the killers of Fusilier Rigby.

The report will stop short of saying MI5 could have prevented the attack on the day.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2846516/Jihadi-attack-UK-inevitable-Police-fear-beheading-lone-wolf-shopping-centre-farmers-told-lock-fertiliser-foil-bombers.html#ixzz3JzmnJ2zD
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook