Nytt

ISIS selger olje for to millioner dollar om dagen, anslår amerikanske militære i Centcom. Men hvordan får de avsatt oljen? Gjennom rørledninger til Tyrkia. Igjen er det det tyrkiske bladet Taraf som kommer med de for Tyrkia ubehagelige avsløringene.

Mehmet Ali Ediboğlu, tyrkisk politiker fra Hatay-provinsen, er blandt dem, der siger, at IS tjener styrtende på at sælge olie på det sorte marked.

»De har lagt rør ud ved landsbyerne på den tyrkiske grænse ved Hatay. Der er tilsvarende rør ved Kilis, Urfa og Gaziantep. De sender olie ind i Tyrkiet og får kontanter til gengæld. Denne forretning er fire milliarder kroner værd,« skriver Mehmet Ali Ediboğlu i dagbladet Taraf.

For mere end et år siden skrev dagbladet Taraf artikler om, hvordan militante kurdere og den islamistiske organisation Jabhat al-Nusra kæmpede om kontrollen over smuglerruterne mellem Syrien og Tyrkiet. Siden da er mange af de ruter blevet overtaget af IS.

Noen må ha snudd ryggen til at ISIS har kunnet bygge seg opp. Nå rår de over så store ressurser at folk med makt søker seg til dem av den grunn.

De sydøstlige dele af Tyrkiet har tidligere været omtalt i forbindelse med smugling af antikviteter fra Irak og Syrien. I løbet af det seneste år har IS taget kontrol over de fleste smuglerruter, mens mange beskylder Tyrkiet for at vende det blinde øje til.

Efter halvandet års intensive kampe i Syrien og tre måneder efter invasionen i Irak er IS nu en terrorhær, mener Janine Davidson fra Emerson Brooking Council on Foreign Relations i Washington. Først og fremmest fordi IS råder over så mange ressourcer.

»IS kontrollerer en stor volumen af ressourcer og territorier, som vi ikke har kendt til fra tidligere ekstremistiske organisationer. IS er i stand til at true sine naboer på flere fronter. Hvis organisationen følger sit mønster af udvidelse og sammenlægning, vil denne terrorhær blive i stand til at destabilisere områder langt uden for organisationens nuværende nærområde,« siger Janine Davidson til Berlingske.

Hun antyder, at tilslutningen til IS ikke kun vil være et spørgsmål om sympati og ideologisk enighed. Med så omfattende ressourcer vil IS også være i stand til at købe eller bestikke sig til alliancer og såkaldte vennetjenester i regionen.

http://www.b.dk/globalt/is-saelger-olie-paa-det-sorte-marked-og-tjener-fedt