Konfrontasjonen med ISIS gjør at det reises spørsmål om Tyrkia og Qatars posisjoner : Tyrkia nekter å ha noe med alliansen mot ISIS å gjøre. USA får ikke en gang lov å bruke Incirlik-basen til å bombe i Syria eller Irak. Dette ble gjort klart for John Kerry og Chuck Hagel personlig da de besøkte Ankara. Tyrkia var også det eneste landet som nektet å undertegnet erklæringen om «passende» tiltak mot ISIS. Når det samtidig kommer meldinger om at Tyrkia har støttet Nusra-fronten og sett gjennom fingrene med jihadistens grensetrafikk, begynner Ankaras aksjer i Washington å nærme seg et faretruende lavt nivå. Det samme gjelder Qatar der USA har en base. Kongressen advarer begge land og amerikanske aviser mener USA bør flytte begge baser. USA kan ikke ha allierte som nekter bruk av basene ut fra interesser som kolliderer med USAs.

Bli abonnent eller logg inn – hvis du allerede er abonnent – for å lese denne artikkelen. Pluss-artikler blir frigitt 24 timer etter publisering. Arkiverte artikler er forbeholdt abonnenter.