Biskop Tommaso Ghirelli i den nord-italienske byen Imola skriver i en artikkel i bispedømmets eget ukeskrift at muslimer som ikke har mot til å fordømme grusomhetene og forfølgelsen begått i islams navn av IS og andre i Midtøsten, bør pakke kofferten og forlate Italia, for ingen ønsker å ha fiender hjemme hos seg.

Med en subtil distinksjon som ikke etterlater noen tvil, rettes også en henvendelse til italienerne: «Og hva oss borgere angår, må vi la være å klage over utlendinger i sin alminnelighet. La oss heller be muslimene blandt oss om å fremstå som hederspersoner og ta offentlig stilling mot forfølgelsene og grusomhetene». «Vi vet at de er skremt av fundamentalistene, men det er på tide å bryte maktmisbrukets onde sirkel. Situasjonen er alvorlig, la oss ikke nøle lenger med å legge bak oss både godfjottetheten og intoleransen».

I den samme teksten oppfordrer han politikerne til å forsvare friheten, og legger til at prisen for feig taushet blir høy.

Forza Italias bystyremedlem Simone Carapia sier seg enig i biskopens «sterke ord». Reaksjonen er mer perpleks hos borgermester Daniele Manca, som representerer Det demokratiske partiet, det største på venstresiden:

«Jeg synes det er merkelig at biskopen ber muslimene om å uttale seg på denne måten […] De som bor her, har ingenting med fundamentalismen å gjøre så lenge de følger reglene og sender barna i våre skoler […] Jeg synes ikke det er nødvendig å presse folk»

Tonen er imidlertid ikke like skarp som den har pleid å være i slike saker, hvor samtalen gjerne har bestått av plumpe utspill fra Liga Nord, etterfulgt av indignerte reaksjoner fra ytre venstre.

 

La Stampa: Imbarazzi a Imola per l’anatema anti islam

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂