NTB

Et utvalg i Kirken mener det ikke lenger kan aksepteres at pårørende som av teologiske årsaker ønsker en mannlig prest skal få viljen sin.

Et utvalg i Nord-Hålogaland bispedømme har siden i fjor arbeidet med å utarbeide anbefalinger i møte med praksiser der kvinnelige prester risikerer å bli diskriminert, skriver Vårt Land.

I dette bispedømmet ber pårørende av og til om å få en mannlig prest i begravelsen fordi de av teologiske grunner ikke ønsker en kvinne. Det skal ikke lenger godtas, mener utvalget. Det skaper reaksjoner i det læstadianske miljøet der dette oppfattes som et maktovergrep.

– Jeg har i møter med biskopen sagt at en stans i dagens praksiser vil være en videreføring av fornorskningsprosessen, sier Nils Einar Samuelsen, predikant og leder for Den luthersklæstadianske menigheten – Lyngen-retningene – til Vårt Land.

Samuelsen viser til at det opp gjennom historien har vært en sterk forfølgelse av de samiske og læstadianske miljøene.

Domspost Stig Lægdene, som satt i utvalget, avviser kritikken fra Samuelsen.

– Jeg kan ikke se at det er en del av en fornorskningspolitikk, men heller en del av at Den norske kirke prøver å avslutte diskriminering av kvinner. Uansett er dette vanskelige avveininger. Jeg er slett ikke skråsikker på hva som er det beste, skriver Lægdene til Vårt Land.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.