Nytt

Gerhard Helskog i TV2 tar for seg FNs menneskerettsråd. Den 11 minutter lange filmen avslører hykleriet i FN, som Norge er med på: de verste landene sitter som medlemmer og skal administrere menneskerettigheter. Det må bli en farse. Blir man eller går?

En av dem som forsvarer at Norge blir, er tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre. Gahr Støre er svært mørk i hu når intervjuet starter, og Helskog forsøker å sette ham til veggs. Det gjør man ikke så lett. Den som greide det var hans kollega Pål T. Jørgensen, men han satt med bevis for at Gahr Støre snakket løgn når han benektet samtaler med Hamas-leder Khaled Meshaal.

Spørsmålene Helskog stiller forutsetter at han kan stole på Gahr Støres svar. De er generelle av natur og går på: Tar Norge opp menneskerettigheter i Menneskerettsrådet, eller jatter vi med land som Saudi-Arabia, Cuba, Kina, Mauritania, Marokko, Russland når de konsekvent unngår å ta opp saker som er ubehagelige for dem, men heller angriper Israel.

Gahr Støre forsikrer at Norge gjør så godt de kan bak kulissene. Helskog er nok ikke overbevist om det. Han har med en norsk menneskerettsaktivist Karoline Rønning som heller ikke tror det.

Tidligere pressetalsmann for Statoil, Bård Glad Pedersen, nå statssekretær i UD, forsikrer om det samme; Norge bidrar i kulissene og står for det stille diplomati.

Men han har ikke samme tyngde som Gahr Støre.

Når Gahr Støre er blitt varm i trøya tør han tillate seg mer. Han må ha følt at han har Helskog på kroken og kan veive ham inn som en annen fisk.

Gahr Støre får seg til å si at Norge ikke behandler Saudi-Arabia på noen annen måte enn andre land som begår menneskerettsbrudd, selv om begge land er store oljeprodusenter. Det er en uttalelse som burde fått Helskog til å hyle av latter. Det Gahr Støre gjør er å dra en løgn som er så stor at han er sikker på at Helskog ikke vil våge å avsløre den.

Det vil si løgn er kanskje ikke det rette ordet. Kanskje bullshit er bedre. Don’t bullshit me, ville en amerikaner sagt. Gahr Støre bullshiter Helskog. Det er egentlig å fornærme ham, og seerne. Helskog burde sagt det: – Nå tuller du?

Alle vet at Norge har gått på gummiføtter rundt Saudi-Arabia i alle år. Da Marit Arnstad var olje- og energiminister lovte hun å ta opp halshugginger og andre praksiser – og forsikret at hun hadde gjort det – bak lukkede dører. Gjør man det offentlig ødelegger man æren til vertskapet.

Helskog pirker borti noe vesentlig: Hvordan oppfører man seg ute hvis man har så høye idealer som Norge har? Innslaget burde vært utgangspunkt for stiler og diskusjoner i alle norsk – og samfunnsfagtimer.

En ting er at vi ikke får sagt hva vi vil, noe annet er hvis vi jatter med, men utad later som om vi er like gode. Filmen etterlater en emmen smak i munnen.

Glad Pedersen er ikke like god til å lyve som den tidligere utenriksministeren. Skal man bryte gjennom må man være litt mer brutal. Det fortjener de menneskerettighetene er til for.

 

http://www.tv2.no/v/809501/