Gjesteskribent

I sin meget tankevækkende kronik om, hvad der i grunden er Europas sjæl, “Udbred det gamle budskab i Europa” 5. dec. i Jyllands-Posten, spørger tidligere sognepræst Johs. H. Christensen henkastet, hvad den britiske socialdemokrat og vor statsministers svigerfar Neil Kinnock og hans hustru Glenys Kinnock mon fik ud af deres poster i EU-apparatet?

Og selv om man kan blive lidt forlegen ved at drage jordisk mammon ind i alvorlige betragtninger om Den Europæiske Fortælling, så må vi jo nok indrømme, at penge altid er interessante som målestok for det ene og det andet…

Britisk presse har ikke følt sig for fin til at grave i Kinnock-familiens jordnære livsbetingelser, og den anslår, at parret i perioden 1995-2009 skaffede sig omkring 100 millioner kroner.

Neil Kinnock var en af det britiske Labour’s største fiaskoer som formand, men efter sine valgnederlag blev han evakueret til Bruxelles og gjort til kommissær for transport. I Labour havde han ellers slået sig op på at være modstander af EU. Indtil 2004 var Neil Kinnock EU-kommissær for administrativ reform og kommissionens viceformand. Han gjorde sig bl.a. bemærket ved at fyre whistleblower Martha Andreasen, toprevisor i kommissionen, som klagede over, at budgettet sejlede.

Glenys Kinnock var skolelærer, blev europaminister i Gordon Browns Labourregering i 2009 og minister for FN og Afrika osv. til 2010. Men hun sad også i Europaparlamentet fra 1994 til 2009. Neil og Glenys Kinnock er begge udnævnt til livsvarige medlemmer af det britiske overhus.

Neil Kinnock havde som kommissær fået i alt over 18 millioner kroner grundløn. Hertil skal lægges en repræsentationskonto på 640.000 kroner om året. Og han fik 3,3 millioner kroner i gyldent håndtryk, da han skulle omstille sig fra livet som kommissær til det hårde liv ude i samfundet. Desuden fik han 2,7 millioner kroner til dobbelt husførelse, mens han og hustruen boede i det samme hus i Bruxelles.

Glenys Kinnock fik gennem sine 15 år i Europaparlamentet 7,7 millioner kroner i løn og cirka 5 millioner kroner i “daily allowances”, et tilskud til forbrug, hvoraf der ikke skal vises kvitteringer. Den britiske, EU-kritiske tænketank Open Europe har forsøgt at beregne, hvad Neil og Glenys Kinnock får fra alle deres pensioner: som kommissær, medlemmer af det britiske parlament og Europaparlamentet, hendes tid som minister – og før da som skolelærer. Og er landet på, at parret Kinnock i 2009 havde 1,8 millioner kroner at slå sig igennem for om året.

Tak, fordi jeg kunne få lov at besvare Johannes Christensens spørgsmål.

 

Opprinnelig i Jyllands-Posten den 6. desember 2013.