President Mohamed Morsi holdt en to timer lang tale onsdag der han innrømmet visse feil, men ellers la hovedskylden for landets problemer på navngitte fiender.

Det er disse kreftene som truer med å styrte landet ut i kaos, advarte Morsi.

Søndag er det duket for massive demonstrasjoner mot ham og Brorskapet. En ny bevegelse Tamarod ønsker å skape en bevegelse tilsvarende den som styrtet Hosni Mubarak.

Energikrisen skaper misnøye langt ut over de politisk misfornøyde. Folk får ikke tak i bensin og det er strømstans i timesvis. I varmen får folk ødelagt maten. Folk frykter uro og har begynt å hamstre.  I byen Mansour ble 1 drept og 250 såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morsi onsdag. Islamistene mobiliserer til motdemonstrasjoner søndag.

The plan for Sunday’s demonstrations emerged out of a new petition initiative called «Tamarod,» or «rebel,» that calls on Mr. Morsi to resign and hold early presidential elections.

The movement, which started in late April, said last week that it had collected 15 million signatures—about two million more votes than Mr. Morsi received during the second round of elections in June 2012.

The petition has no legal power to force Mr. Morsi to call early elections. But Tamarod organizers hope that their numbers, along with Sunday’s protests, will usher in a revolutionary moment similar to the toppling of President Hosni Mubarak in February 2011 amid street protests.

«According to Morsi’s law, our work in unlawful,» said Moheb Doss, one of Tamarod’s founding members. «But according to revolutionary law, our work is relying on the streets, which is the source of all power.»

The group held a news conference on Wednesday in which they announced the formation of the «30 of June Front»—a new opposition umbrella group that will include some of the leading lights among Egypt’s secularist activists and politicians.

 

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323689204578569212526387232.html?mod=googlenews_wsj