Nytt

President Mohamed Morsi har ingen planer om å endre kurs. Det muslimske brorskapet planlegger en stor demonstrasjon fredag som skal vise at de kan mobilisere enda flere enn motkreftene.

200.000-300.000 fylte Tahrir-plassen tirsdag, en manifestasjon på den sterke motstanden mot Morsis tilraning av makten. Men det har ikke gjort inntrykk på Morsi.

As such, the Muslim Brotherhood seems determined to pursue a course of confrontation. «The opposition thinks that the meaning of Tuesday lies in the number of protesters, 200,000 to 300,000,» one Brotherhood tweet said. «But it should brace itself for the millions who will take to the streets for the new president!» A new date has not been set for the Brotherhood’s demonstration, which had originally been planned for Tuesday.

The Brotherhood reiterates that even if Morsi only won the election by a slim margin, he won it all the same. They also insist that the make-up of the constitutional assembly mirrors that of the elected parliament, which a court dissolved in June.

Neither side seems interested in negotiating a compromise. Indeed, Essam el-Arian, deputy head of the Freedom and Justice Party (FJP), the Muslim Brotherhood’s political arm, made it clear on Wednesday morning that the decrees will not be lifted. Speaking with the broadcaster al-Jazeera, he stressed a claim that Morsi had already made: that the authoritarian powers the president had seized would only be temporary, lasting only 12 weeks until the new constitution was presented and voted on in a referendum.

Essam el-Arian er mannen norsk UD har hatt på besøk. Han er sterkt ideologisk-religiøs, anti-USA, anti-Israel, antivestlig.

Nasjonalforsamlingen er oppløst, og Morsi fryktet at den grunnlovgivende forsamling kunne lide samme skjebne, av dommere som er motstandere av det islamistiske prosjekt. Han kom dem i forkjøpet ved å avsette dem, slik han avsatte militærrådet. Det var en high stakes gamble, som har utløst de største demonstrasjoner siden Mubarak ble veltet. Egypterne ser ut til å forstå hva som skjer.

Morsi og Brorskapet ser ut til å ville fremskynde arbeidet med en ny grunnlov og legge den ut til folkeavstemning. Som i alle populistiske autoritære regimer mobiliserer man velgerne, og får dermed stemplet på sin makttilraning. Skulle dette opplegget lykkes vil det bli vanskeligere for de anti-islamistiske kreftene å reversere forløpet. Det snakkes allerede om faren for borgerkrig.

«The way out of this blockade is unclear,» says Hisham Kassem, a political analyst who joined demonstrators on Tahrir Platz on Tuesday. «If Morsi refuses to compromise, it could lead to a civil war,» he said, adding that this was a growing worry.

http://www.spiegel.de/international/world/muslim-brotherhood-planning-massive-counter-demonstration-a-869758.html