Nytt

Roma-lobbyen kjører frem offentlige dusjer og toaletter som svar på romaenes problemer. Men vi hører lite om erfaringene i land som Tyskland der dette er prøvd ut.

Karen Jespersen delte noen erfaringer med leserne av Berlingske nylig:

 

I Storbritannien, der har modtaget mange rumænere og bulgarere, har regeringen sagt, at EUs regler for fri bevægelighed skal genforhandles. Samtidig er man gået i gang med at stramme den sociale lovgivning. Nu skal der gælde andre regler for nytilkomne indvandrere, så de ikke uden videre kan få del i de britiske velfærdsgoder.

Problemet skærpes af, at mange af de tilrejsende rumænere og bulgarere er romaer, som er præget af både stor fattigdom og høj kriminalitet. Mange romaer søger til Tyskland. De får ofte opholds- og arbejdstilladelse på grundlag af falske papirer. Og er de først inde, er de meget svære at sende ud af landet igen.

I en by som Mannheim, der har den procentvis højeste andel af romaer fra Rumænien og Bulgarien, regner byen med en ekstraudgift på over 50 millioner danske kroner årlig. Det skriver Weekendavisen, som også oplyser, at bydelen Bergheim har et højhus, der rummer 200 romaer. Tyske medier har vist billeder af, hvordan der ser ud med forfald og affald, der i store mængder blot smides ud af vinduerne.

I Duisburg, der har 488.000 indbyggere, bor der omkring 6.700 rumænere og bulgarere – især romaer. Arbejdsløsheden i byen er allerede på 16 procent, og byrådet regner ifølge Daily Mail med, at de mange rumænere og bulgarere næste år vil koste byen tæt på 130 millioner danske kroner i sociale udgifter.

http://www.b.dk/kommentarer/aabne-graenser-maa-ikke-blive-en-religion