Feature

fazil-say

Den internasjonalt anerkjente tyrkiske pianisten og komponisten Fazil Say ble i går dømt til ti måneders betinget fengsel av en domstol i Istanbul, hvor han i fjor høst ble tiltalt for islamkrenkelse etter å ha tøyset litt med islam på Twitter.

The messages cited in the indictment were Mr. Say’s personal remarks referring to a poem by a famous 11th-century Persian poet, Omar Khayyam, that poked fun at an Islamic vision of the afterlife. The poem was sent to Mr. Say from another user before he forwarded it.

In another personal Twitter post, he joked about the rapid call to prayer at a nearby mosque, questioning whether the muezzin who made the call wanted to get away quickly for a drink.

Med den betingede dommen lykkes retten i å få både i pose og sekk: Islamistene kan beroliges med at det slås ned på islamharselas, og Vesten kan beroliges med at han ikke havner bak murene.

 

New York Times: Pianist’s Posts on Twitter Spur Penalty From Turkey

Les også

-
-
-
-
-