Nytt

Tormod Strands reportasje i Søndagsrevyen fikk flere øyenbryn til å heve seg. Sjelden eller aldri har jødehat hos «venner» blitt avslørt så direkte.

Strands innslag var ikke impresjonistisk. Han hadde gått systematisk til verks. Norge støtter PA, de palestinske selvstyremyndighetene, med 300 millioner i året. PA støtter tv-kanalen som sauser jødehat inn selv i barneprogrammer. Det er ikke vanlig politisk hat, det er av det mytomane slaget der jøder utstyres med haler og er Satan.

Palwatch, en jødisk NGO som følger palestinsk tv, forteller at dette ikke er unntaket, men regelen. Jødehatet er gjennomgående. Melodien er at jødene opp igjennom historien har gjort seg upopulære hos vertsnasjonene, og nå er det palestinernes tur til å si at nok er nok. Det er ikke vanskelig å tyde hensikten.

Strand var på Vestbredden og møtte tilfeldige sivile. Der kommer han inn på cafe i Ramallah, hvor to voksne menn sitter og diskuterer nettopp «Sion vises protokoller». De kan ikke få seg til å tro at dette er et falsum, for det er jo slik jøder er; de vil skaffe seg verdensherredømme. Men hvis jødene er så mektige, hvordan kan de da finne seg i å bli kastet ut? Denne maktfullkommenheten og svakheten samtidig er et mysterium. Men propagandaen virker og har en funksjon. Andre Strand møter, sier akkurat det samme.

Men hva med terroristene som palestinske myndigheter glorifiserer og oppkaller gater og plasser etter?

Er det naturlig å oppkalle offentlige steder etter folk som har drept sivile? – Ja, svarte et knippe palestinere. Det er den mest selvfølgelige ting av verden. Disse menneskene er martyrer, ikke drapsmenn.

Problemet er at de befinner seg inne i sin boble og får ikke korrektiv. Denne boblen er bl.a. finansiert av norske skattepenger.

På slutten blir statssekretær i UD, Torgeir Larsen, konfrontert med de funn journalist Strand har gjort. Larsen feilbedømmer situasjonen. Han tror han kan slippe unna med en relativisering; dette er innlegg i en politisk kamp, og Palwatch utgjør også én part. Larsen forsøker å sannsynliggjøre en symmetri. – Men ser vi noe tilsvarende i Israel? spør Strand.
Nei, det gjør vi ikke, svarer Larsen, for Israel er et mye mer utviklet og avansert samfunn. Toleranse er m.a.o. noe som vokser frem fra jordsmonnet bare det gjødsles og vannes. Palestinerne trenger bare litt mer tid. De har startet senere.

Men kan det ikke like gjerne vokse frem intoleranse som toleranse av jorda? Larsen slipper for lett unna.

At han reagerer som han gjør, er forståelig. Norge fremstår som en av palestinernes hovedsponsorer. Hvis pengene går til et korrupt og antisemittisk styre, kan det være at Norge får forklaringsproblemer.

Men det har Norge allerede.

http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen#t=14m46s

Les også

-
-
-
-
-