Det muslimske opprøret i det sørlige Thailand blir stadig mer voldelig, advarer International Crisis Group i en rappport. 5.000 mennesker er drept siden 2004.

Bare noen timer unna der europeere nyter tilværelsen på strendene, pågår en blodig krig. Thailand har 66 millioner innbyggere, i sør bor det 2 millioner muslimer, og noen av dem har erklært sentrale myndigheter krig. Myndighetene setter inn hæren, som er en stat i staten. Det står 65.000 soldater i sør, og hæren svarer med harde midler, bortføringer, tortur og utenomretslige drap. Stemningen blir ikke bedre av det, men dette er de metodene man er vant til å bruke. Hæren er ikke villig til å løse grepet og tillate større selvstyre. De frykter oppløsning. Thailand holdes sammen av språk, monarki og hæren. 80 prosent er buddhister.

Muslimene er malayer og for lenge siden eksisterte et muslimsk sultanat, Pattani. Det er dette opprørerne vil gjenreise, selv om deres konkrete krav er uklare.

Deutsche Welle har vært på besøk og laget en interessant reportasje.

It happened last December – masked men stormed into a school in southern Thailand and shot three Buddhist teachers in front of their colleagues and students. That was the apex of a series of attacks carried out by Muslim separatists on schools in the region. Over 1,300 schools were shut down as a precautionary measure.

In Thailand’s southern most provinces Pattani, Yala and Narathiwat, on the border to Malaysia, separatist groups have for years been fighting against state control for more autonomy. They have carried out attacks on police stations, used car bombs and fired machine guns at stores and public establishments. They have threatened shopkeepers who have their stores open on Muslim holidays. They behead people they suspect of sympathizing with the government in Bangkok. Such incidences take place nearly on a daily basis just a few hundred kilometers away from Phuket and the idyllic tourist destinations of the west coast.

Bloody civil war

In December, the International Crisis Group (ICG) published a study which said there was a bloody civil war going on in the south of Thailand which was becoming more violent and brutal by the day. Over 5,000 people have died since the wave of violence broke out in 2004.

 

http://www.dw.de/bloody-conflict-threatens-thailands-security/a-16526013

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.