Nytt

Byråden i Tromsø har invitert Israels nye ambassadør til filmfestivalen i Tromsø, TIFF. De har også invitert ordføreren i Gaza by sammen med flere andre palestinere. Det får Mads Gilbert og avisa Nordlys til å se rødt.

Gilbert og kulturredaktør Lasse Jangås mener ordfører Hjort mangler høflighet. Gaza og Tromsø har i mange år vært vennskapsbyer. Kulturredaktør Jangås mener at å invitere ambassadøren er som å spytte sine venner i ansiktet. Tilsynelatende mener kulturredaktøren og Gilbert at det er greit å spytte den israelske ambassadøren i ansiktet.

Ordfører og byråd må ha tenkt at Tromsø var et godt sted å møtes for israelere og palestinere, på en internasjonal filmfestival. Men så sier Palestina-vennene at dette er en fornærmelse.

At denne holdningen kanskje setter palestinernes sak i et dårlig lys, synes ikke å streife dem.

Byråd for Næring, Kultur og Idrett, Jonas Stein har invitert den israelske ambassadøren i Norge, Naim Araidi til Tromsø som sin gjest under TIFF torsdag og fredag denne uken.

Tirsdag kveld kom ordføreren i Gaza by, Rafiq S.T. Mekky med følge til Tromsø, invitert av ordfører Jens Johan Hjort og byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

– Skuffet
– Jeg er ikke så overrasket over Jonas Stein, men svært skuffet over ordfører Jens Johan Hjort. Han kommer fra et verdikonservativt hjem og jeg trodde han hadde lært både høflighet og etikkette, sier Gilbert til Nordlys.

Torsdag kveld var Gilbert på Tromsø lufthavn for å ta imot sine venner fra Gaza by, blant dem ordføreren i Gaza kommune, Rafiq S. T. Mekky. Invitasjonen til besøket har ordføreren hatt stående i flere år, men først nå har det vært mulig å gjennomføre.

Kulturredaktør Jangås fører et meget sterkt språk. Han skriver at Israel nylig «bombet Gaza sønder og sammen». Ambassadøren er ikke velkommen i byen. Redaktøren bebreider byrådet og ordfører for å drive politikk, men har selv usedvanlig sterke føringer. Det hadde vært greit om byrådet delte Jangås’ sitt syn, åpenbart.

Mange tromsøværinger føler seg derfor svært ubekvemme med timingen for ambassadørbesøket. Den er ikke spesielt morsom for TIFF heller. Martha Otte har gjort en fenomenal jobb med å gjøre festivalen viktigere og viktigere, mer og mer relevant. Også i år. Så kommer altså dette. Otte er riktignok klok nok til å si at dette får kommunen ordne opp i selv, og går videre. Noe annet kan hun ikke gjøre, ambassadøren er ikke hennes gjest. Hun har bedt ham om å kjøpe sine egne billetter.

For hun har jo slett ikke bedt om dette. For hvem har bedt om dette, annet enn Jonas Stein?

Resultatet så langt er altså en mengde provoserte mennesker, i tillegg til at TIFF er satt i lei forlegenhet.

Forlegenhet bør også byrådet befinne seg i. For hvem kan nå begripe hva kommunen vil? Eller: Hvem vil hva? Vil ordføreren være venn, men ikke byrådet som steller med vennskapsbyspørsmål? Er dette klarert av byrådsleder Hilmarsen?

Vil i det hele tatt byrådet ha Gaza som vennskapsby? I så fall sender det ut et uforståelig signal ved å invitere den israelske ambassadøren akkurat nå. Det er i så måte en merkelig måte å vise sitt vennskap på. Jeg forstår det ikke.

Vi pleier nemlig ikke holde på sånn i Tromsø. Her spytter vi ikke på vennene våre.

http://www.nordlys.no/nyheter/article6444562.ece

http://www.nordlys.no/debatt/kommentar/article6444964.ece