Nytt

Et avgjørende spørsmål for Israel er hvordan landets arabiske befolkning reagerer på Gaza. En gruppe studenter ved Haifa-universitetet holdt minnestund for den drepte Hamas-lederen Ahmed al-Jabari. Det reagerte deres israelske medstudenter kraftig på.

Også andre protester mot Gaza-operasjonen fant sted. Israel har en venstreside som mener Netanyahu og hans regjering bruker en operasjon i Gaza til å vinne det forestående valget.

Men derfra til å minnes en drept Hamas-leder, som attpåtil var militær leder, og ansvarlig for bortføringen av soldaten Gilad Shalit, er et stort stykke. Det skremmer israelere og får dem til å føle avsky. Det er medstudenter som nyter godt av den israelske statens utdanningstilbud.

Dozens of Arab-Israeli students from northern Israel took part in a demonstration held at Haifa University on Thursday against Operation Pillar of Defense in Gaza. During the protest, the students held a moment of silence for Hamas commander Ahmed Jabari, who was killed in an Israeli airstrike on Wednesday.

Among the protesters were students from Balad and other Arab political parties.

..

Haifa Mayor Yona Yahav sent a letter to Haifa University President Amos Shapira, in which he wrote: «We are shocked and disgusted by the ceremony in which Israeli students stood for several minutes in memory of the murderer, in an act of intentional provocation.»

 

He called on the university to strongly condemn the event and make certain that it does not repeat itself.

..

Haifa University Student Union Chairman Yossi Shalom said, «It is shocking and painful to see the protesters standing in defiance on Israeli soil while the country mourns the death of three civilians.

 

«The situation in the south is intolerable, and this morning we launched a volunteer system of students interested in hosting families from the south. The response is amazing and we’re rediscovering the beauty of Israeli society.»

 Venstresideprotest

‘Israeli government responsible for killing’

Students from Haifa University demonstrated in the city against the operation on Wednesday as well.

One of the students told Ynet, «We’ll continue our struggle against the offensive in the Gaza Strip. The Israeli government is responsible for killing people. Netanyahu wants to start a war at any cost so that he can win the elections at the expense of Gazan casualties.»

Det var tilsvarende protester ved universitetene i Tel Aviv og Jerusalem.

 

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4306316,00.html