Nytt

Israel har satt i gang Operation Pillar of Defense som svar på rakettangrepene fra Gaza. Tre israelere ble drept i  Kiryat Malachi torsdag morgen. Den israelske hæren kommer ikke til å innstille operasjonen så lenge angrepene fortsetter.

Det var underlig å registrere hvordan norske medier reagerte på opptrappingen. Nå har man stått på sidelinjen og vært tilskuer til blodbadet i Syria i halvannet år. Men når Israel responderer på rakettangrep og dreper en Hamas-leder, er mediene øyeblikkelig på saken, kjører den til topps og fabler om hva som kan skje. Det er som om man bare venter på en gjentakelse av Operation Cast Lead, hvor mediene gikk lenger i ensidig dekning enn noen gang.

Dette suget etter å klistre Israel til medieveggen virker å ha bygget seg opp som et slags undertrykk. Når Israel er involvert kan man slippe løs en dramaturgi som man ellers ikke anvender. At dette nærmer seg det mytiske, og dermed irrasjonelle, synes ikke å streife mediene.

Man kan si at når Israel ruller ut sine kanoner, ruller NRK ut Odd Karsten Tveit.

Det er litt morsomt. Men bare litt. Det skjer samme dag som den tidligere militære lederen av al-Gamaa al-Islamiyya er i byen for å møte statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet. Den norske regjering snakker med tidligere terrorister som går inn for et religiøst diktatur i Egypt.

Denne sammenhengen – hvilke trusler Israel står overfor etter den arabiske våren er blitt en islamistisk vinter – ønsker ikke norske medier å snakke om.

Timesofisrael.com kjører en live update, med mange interessante detaljer. En av dem er at PA-styret på Vestbredden fordømmer rakettregnet fra Gaza.

 

In a rare statement, Palestinian Authority President Mahmoud Abbas says Hamas needs to stop its rocket fire on Israel, as he calls on both sides to end the violence.

Speaking to France 24 News while in Europe, Abbas condemned the “killing of civilians, both Israeli and Palestinian,” saying the “firing of rockets” has to stop along with “Israeli attacks.”

 

Utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset har gitt regjeringen myndighet til å innføre unntakstilstand i 72 timer og til å innkalle reserven, foreløpig i begrenset omfang.

Tusenvis overvar begravelsen av Hamas-leder, Ahmed Jabari. Minst like interessant er reaksjonen i Kairo.

 

Egyptian media reports that hundreds have taken to the streets in Cairo to protest Israel’s action in Gaza.

The crowds are chanting “The people want to bomb Tel Aviv” and waving banners calling for an end to the Camp David peace agreement between Israel and Egypt, a severing of relations with the “Zionist enemy,” and the opening of the border crossing with Gaza.

The demonstration is forming a procession that begins at the Omar Makram Mosque and ends at the Arab League building.

Iron Dome-stystemet har stanset 89 raketter, det er lovende, men mange andre slipper gjennom, og sprer skrekk og ødeleggelse. Skrekk sprer også sirenene som varsler raketter, og gir folk noen sekunder til å komme seg i sikkerhet. Selv om sirene er et varsel som gir folk en sjanse, virker de traumatiserende, sier psykologer.

Hvordan israelerne i sør har det, har norske medier og andre vært lite opptatt av. Israelske medier virker flinkere til å utnytte nettet til å vise hva som skjer på deres side.

Army Radio is interviewing previous rocket trauma victims; one man says he was on his way to his regular psychological counselling when a rocket alarm sounded and he had to head to a secure room. A counselor said the constant alarms are deeply traumatizing as you brace for rockets to fall, even though intellectually, everyone knows that the alarms are there to save lives and do save lives.

Et annet land man kan frykte er blitt mer anti-israelsk er Tyrkia. Recep Tayyip Erdogan tar mål av seg til å bli Midtøstens ledende politiker, og Gaza er en mobiliseringssak, slik hat mot Israel har sveiset arabere sammen, og nå muslimer i den globale ummah.

 

Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu says his country will takes steps in the international community against Israel’s “aggressive position” toward Gaza.

The Turkish newspaper Today’s Zaman reports that Davutoglu made the comments to reporters at a meeting of Organization for Islamic Cooperation.

Hvor sterkt vil Barack Obama forsvare Israel i FN denne gang? Allerede lyder ensidige krav om at Israel må stanse.
Hvem skal få utenlandske diplomater ut av Gaza? Hamas ser ut til å ville beholde dem som gisler.

Channel 2 reports that 43 diplomats from countries around the world who are currently in the Gaza Strip and who were due to be evacuated into Israel via the Erez crossing are now being prevented from leaving by Hamas.

Syriske opprørere er ikke fornøyd med at Hamas stjeler bilder fra deres ofre og presenterer dem som sine egne. De har ellers sympati for saken.

Hillary Clinton er i Kairo hvor Egypts utenriksminister ba USA stanse Israel. Hvor mye orker USA stå mot presset som kommer fra islamiserte land?

Ehud Barak etterlot ingen tvil om at Israel kommer til å stå fast til jobben er gjort.

 

During visit to Southern Command headquarters Defense Minister Ehud Barak says Israel is determined to restore the deterrence in the south.

“We are in a throes of a struggle that is not easy and may not be short,” Barak says. “There will be successes and we will take some hits, but we are determined to restore the deterrence as it was in the first place and to restore the quiet as it was; we will do whatever it takes to get that result.”