Sakset/Fra hofta

Når det kommer til stykket foretrekker liberale egyptere heller de militære fremfor islamistisk dominans. De er ikke dumme. De vet hva de får hvis islamistene får bestemme.

At de liberale er splittet er en annen sak.

Av større og avgjørende betdyning er det at Egypts fattige folkemasser ikke tåler mer uro. Det går på eksistensen løs: Turistene uteblir, kapitalen rømmer landet.

Derfor kommer de til å tolerere at de militære beholder tømmene og bestemmer hvor skapet skal stå: det er de vant til.

Militære har en historisk rolle som statsbærende:

The traditional role of the army in many Islamic states is more active than in the Christian world. Coming from traditions like the Mamelukes and the Janissaries, the idea of the military as the true servants of the state and the custodians of the general interests (against the selfish machinations of civilian families and officials), is deeply implanted not only among military officers, but among the people as a whole. A powerful military that ultimately arbitrates disputes between politicians doesn’t feel wrong to many Egyptians in the way that it does to people in countries with long traditions of strong civilian government. A military leadership in Egypt that is smart and knows what it wants remains likely to get its way.

En stund lurte man på om Brorskapet og de militære hadde inngått en stilltiende avtale om å dele makten. Men det islamistiske flertallet i nasjonalforsamlingen viste vilje til å skyve de militæres kandidat i presidentvalget, Ahmed Shafiq, ut. Det var en åpen utfordring.

Helle Merete Brix skriver i denkorteavis.dk:

Parlamentet vedtog, at Shafiq ikke skulle have lov at stille op, fordi han har været minister i den afsatte despot Hosni Mobaraks regering. Men forfatningsdomstolen, som har rod i det gamle regime, har underkendt parlamentets beslutning og giver i sidste øjeblik grønt lys for hans kandidatur.

Så var det ikke overraskende at forfatningsdomstolen, utnevnt under Mubarak, slo tilbake. Ikke bare opphevet man underkjenningen av Shafiqs kandidatur:

Samme domstol har også netop meddelt, at en tredjedel af landets parlament er ulovligt valgt, og at der senere skal foretages nyvalg. Ligesom landets justitsministerium har vedtaget, at militæret og efterretningstjenesten nu har lov at arrestere civile blot på grundlag af, at militæret mener, der er begået en forbrydelse.

Det er derfor ikke så enkelt som å si, slik NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen stadig gjør, at de militære har gjennomført et kupp. Islamistene viste tegn til å ville krysse noen grenser, til å ville ha full kontroll, og man kan ikke si det var spesielt demokratisk. Å fremstille det som om islamistene representerer demokratiet er unyansert.

Walter Russel Mead mener den egyptiske revolusjon dermed er over. Det burde normalt ha kommet til voldsomme demonstrasjoner fredag og lørdag. Det skjedde ikke. Den indre splittelse er stor. Folk er utmattet. Økonomien er for nedadgående. I en slik situasjon griper de militære inn, og folket vil trolig finne seg i det.

Det vil herske en ubevegelighet for en stund.

I dette bildet høres også utviklingen i Syria med.

Det som skjer der understreker i end høyere grad at den fredelige revolusjonen er over. Det som er ytterst blodig, og hva det ender med vet ingen.

Egypt Revolution Ends in Quiet Despair

Kampen i Egypten står mellem militæret og islamisterne